Ismét összecsaptak a migránskaraván tagjai a görög rendőrökkel

Diavata, 2019. április 6. Illegális bevándorlók a görög rohamrendőrökkel vívott összecsapás közben az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt 2019. április 6-án. A tábornál több száz, Görögország különböző részeiből érkezett migráns gyűlt össze, hogy az észak-macedóniai határon áttörve, a Balkán-félsziget országain keresztül az Európai Unió gazdagabb államaiba vonuljon. MTI/AP/Jánisz Papanikosz
Vágólapra másolva!
Összecsaptak a migránsok rendőrökkel szombat délután a szaloniki menekülttáborban – jelentette az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a görögországi Szalonikiből. Ezzel péntek után szombaton is összecsapásokra került sor a migránsok és a rendfenntartó erők között, ezúttal kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak.
Vágólapra másolva!

Az M1 riportere legújabb bejelentkezésében arról beszélt, hogy a rohamfelszerelésben felsorakozott rendőröket kövekkel kezdték dobálni a migránskaraván tagjai, amire a rendfenntartók könnygázgránátokkal válaszoltak.

Illegális bevándorlók a görög rohamrendőrökkel vívott összecsapás közben az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt 2019. április 6-án. Forrás: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

Az összecsapásra akkor került sor, amikor a migránsok megpróbálták elhagyni a tábort. Mint ismert, a migránsok pénteken is a rendőrökre támadtak, aminek hasonló lett a végkimenetele.

Forrás: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

A Híradó.hu déli híradójában fokozódó feszültségről számolt be. A köztelevízió szerint

verekedésre is sor került a gyülekezők között, illetve egyre gyakrabban hangzik fel a határok megnyitására vonatkozó felkiáltás.

Úgy néz ki, hogy a migránstömeg néhány órán belül, egyes információk szerint szombaton délután ismét megindulhat.

Forrás: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

A helyszíni információk szerint a közeli migránstáborban korlátozták a vezeték nélküli internetkapcsolatot, illetve leállították az ételosztást is – miután a mezőn gyülekezők sem mehetnek „ki” élelemért, ezért újabb feszültség sem kizárt. Jelen állás szerint a migránskaraván Észak-Macedónia, aztán Szerbia felé akart elindulni. Mivel az észak-macedóniai határ mintegy 60 kilométerre található a szaloniki tábortól, így a migránsok másfél-két nap alatt odaérhetnének.