Volodimir Zelenszkij ukrán elnökjelölt szerint a Donyec-medencei válság rendezésének első lépése, hogy valódi fegyvernyugvást érjenek el a térségben. Erről abban az interjúban beszélt, amelyet vasárnap adott az Ukrajina televíziónak.

A Központi Választási Bizottság (CVK) vasárnap hirdette ki az ukrajnai elnökválasztás múlt vasárnapi első fordulójának hivatalos végeredményét, amelyen a humorista-producer, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt jelöltje végzett az első helyen több mint 30 százalékos eredménnyel, a másodikon pedig Petro Porosenko hivatalban lévő államfő kicsit kevesebb mint 16 százalékkal, így ő ketten kerültek be az április 21-i második fordulóba.

Visszaszerezni a bizalmat

– Mindenki érti, hogy a fő feladat nem egyszerűen megállítani a háborút, hanem megtenni az első lépést. Beszüntetni a tüzet – fejtette ki.

– Nem engedhetünk meg magunknak hosszú folyamatot, mert minden nap azzal a hírrel kezdjük a reggelt, hogy hány katonánk halt meg Keleten – fogalmazott Zelenszkij. Megjegyezte: abban is mindenki egyetért, hogy a rendezésre életre hívott minszki formátumot meg kell reformálni.

Hangsúlyozta, hogy fel kell újítani a nyugdíjak kifizetését a szakadár területeken élők számára.

– Nem elég ígérgetni nekik, hanem fel kell újítani velük a kapcsolatot, ők is ukránok – hangoztatta.

Hozzátette, olyan "információs háborút" kell kezdeni, amelyet az ukrán fél nyer meg azzal, hogy visszaszerzi a szakadár területeken élők bizalmát.

Zelenszkij határozott igennel felelt arra a kérésre, hogy készen áll-e tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

– Embereket, területet feláldozni sohasem fogunk. Ukrajna integritásának állandónak kell lennie – szögezte le egyúttal az elnökjelölt.

Népszavazást akar a NATO-csatlakozásról

A kelet-ukrajnai háború mellett Ukrajna másik fő problémájának azt tartja, hogy a tőkével rendelkezők félnek befektetni az országban. Ígértet tett arra, hogy ha ő lesz az államfő, garantálni fogják a befektetések biztonságát és

intézkedéseket tesznek a korrupció megfékezésére, egyebek között beindítják a korrupcióellenes bíróság munkáját.

Biztosított afelől, hogy Ukrajna nem tér le az európai integráció útjáról.

– Ezt az irányvonalat Ukrajna már rég kiválasztotta, és senki sem akarja megváltoztatni – mondta. Leszögezte, hogy ő Ukrajna NATO-csatlakozása mellett van, de szerinte mindenképpen népszavazást kell majd tartani róla.