Terrorra, migránsáradatra számít a volt német nemzetbiztonsági vezető

Hans-Georg Maaßen Sports POLITICS people brb lbn Innere Sicherheit
04 September 2018, Berlin: 04.09.2018, Berlin: Hans-Georg Maaßen, President of the Federal Office for the Protection of the Constitution, during the Wirtschaftsschutz Conference 2018. Photo: Soeren Stache/dpa
Vágólapra másolva!
A terrorveszély és a migrációs nyomás németországi növekedésére számít a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt vezetője. Hans-Georg Maassen a magyar közmédiának adott interjújában arról is beszélt, hogy a migráció és a terrorizmus egymással összefüggő veszélyei a német pártrendszer felbomlásához vezethetnek.
Vágólapra másolva!

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat volt vezetője kiemelte, hogy a Németországba érkező menedékkérők és illegális migránsok száma ugyan csökkent 2015-höz képest, de a zsilip továbbra is nyitva van.

Mint mondta, a Közép-Keletről és Afrikából hatalmas méretű menekültáradat fenyeget, és

akár már most nyáron, vagy ősszel, esetleg a jövő évben megindulhat.

Elmaradtak a 2015-ös menekülthullám megismétlődésének megakadályozását célzó intézkedések. Az Európai Unió külső határának hatékony védelmére kellett volna összpontosítani, hogy csak azok jöjjenek hozzánk Európába és Németországba, akik valóban menedékre szorulnak, és nem a szegénység ellen menekülők, hiszen nem fogadhatjuk be a világ minden emberét.
„Sajnos én nem úgy látom, hogy a külső határ védelme jól működne,

hogy Olaszországot, a görög szigeteket és ezáltal Európát és közvetve Németországot megvédjék” –mondta Hans-Geor Maassen, aki 2012 augusztusától volt tavaly novemberig volt a BfV vezetője.

Elmondta azt is, hogy

már 2015-ben jelezte, hogy a menedékkérők között iszlamista terroristák is beszivároghatnak.

Nem mondtam, hogy konkrét terrorista megbízással jönnek hozzánk, de ma már tudjuk, hogy voltak közöttük ilyenek is – jegyezte meg. Németországban a radikális iszlamizmus legnépszerűbb ága a szalafizmus, amely elutasítja demokratikus berendezkedést, és az iszlám jogrend (saría) alapján működő állam kiépítésére törekszik. Az irányzat híveinek számát 11 500-ra becsülik. Közülük nagyjából

2000 főről feltételezik, hogy bármikor terrortámadást hajthat végre,

és mintegy 700 fő szerepel az úgynevezett terrorista-iszlamista veszélyt közvetlenül hordozó személyek nyilvántartásában.
„Az iszlamista terrorizmus problémája Németországban nem lenne elképzelhető a bevándorlás nélkül, mert a potenciálisan iszlamista terroristának tartott személyek egytől egyig migrációs háttérrel rendelkeznek.”
Csoportjuk a négy M fogalmával jellemezhető, vagyis azon kívül, hogy muszlimok (Muslime) és bevándorló családból származnak (Migrationshintergrund), többnyire férfiak (männlich) és sikertelenek (Misserfolg) az életben, az iskolában, a munkában.

Kiemelte, hogy ennek a több mint 2000 veszélyes iszlamista-terroristának a megfigyelése még egy ilyen jól kiépített rendőrségnek és jól felszerelt titkosszolgálatnak sem egyszerű feladat, mint a német.
Azonban a legnagyobb veszély az, hogy nem nézhetünk bele a fejükbe, nem tudunk olvasni a gondolataikban, hogy épp mit tervelnek ki – mondta Hans-Georg Maassen, hozzátéve, hogy

Az elutasított menedékkérők hazatoloncolásával kapcsolatos gondokról szólva kiemelte, hogy hátráltatja a hatóságok munkáját, hogy

bizonyos civil szervezetek tudatosan akadályozzák a kitoloncolásokat azzal, hogy az elutasított menedékkérőt támogatják vagy bújtatják.

A maradásra jogosultak beilleszkedéséről elmondta, hogy az integráció lehetséges, ha megteremtik a jogi keretfeltételeket, és ha az embereket kötelezik is arra, hogy hagyják magukat integrálni.

– hangsúlyozta a BfV volt vezetője.

Arról is szólt, hogy az utóbbi években jelentősen romlott a közhangulat, amit az alkotmányvédelmi hatóság elnökeként is aggodalommal tapasztalt. Szerinte a jelenség a migráció és a radikális iszlamizmus térnyerése révén gyengülő biztonságérzetnek tulajdonítható.
„Az emberek másként érzékelik a biztonsági helyzetet annak alapján, amit a tévében látnak, az újságokban olvasnak vagy saját maguk tapasztalnak, mint amit a statisztika mutat, és

Ez a félelem pedig vagy úgy jut kifejezésre, hogy az emberek az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra vagy más pártokra szavaznak, akik eddig nem voltak a szövetségi parlamentben (Bundestag), vagy úgy, hogy paprikaspray-vel járnak, és mindenhová riasztórendszert szerelnek fel – mondta Hans-Georg Maassen, kiemelve, hogy

mindez a pártrendszer felbomlásához, eróziójához vezethet, és ahhoz, hogy az emberek elfordulnak demokráciától.

„Attól tartok, hatalmas nyomás nehezedik ránk a menekültek miatt, és meglehet, hogy a német gazdaság talán nem működik majd úgy, mint az előző években, ami miatt egy mindenki által jól érezhető pénzügyi teher is nehezedik ránk, miközben a bűnözés és a terrorizmus tovább nő.
Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet visszaszorulóban van, még mindig létezik, így

Mindez elbizonytalanítja az embereket, akik úgy érzik, hogy a politikusok nem értik meg őket és nem képviselik őket, ezért radikalizálódnak, ahogy más nyugat- európai országokban is. Több országban ez a jelenség viszonylag gyorsan a kormány leváltásához vezetett – jegyezte meg Hans-Georg Maassen.