A terrorveszély és a migrációs nyomás németországi növekedésére számít a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt vezetője. Hans-Georg Maassen a magyar közmédiának adott interjújában arról is beszélt, hogy a migráció és a terrorizmus egymással összefüggő veszélyei a német pártrendszer felbomlásához vezethetnek.

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat volt vezetője kiemelte, hogy a Németországba érkező menedékkérők és illegális migránsok száma ugyan csökkent 2015-höz képest, de a zsilip továbbra is nyitva van.

Mint mondta, a Közép-Keletről és Afrikából hatalmas méretű menekültáradat fenyeget, és akár már most nyáron, vagy ősszel, esetleg a jövő évben megindulhat.Elmaradtak a 2015-ös menekülthullám megismétlődésének megakadályozását célzó intézkedések. Az Európai Unió külső határának hatékony védelmére kellett volna összpontosítani, hogy csak azok jöjjenek hozzánk Európába és Németországba, akik valóban menedékre szorulnak, és nem a szegénység ellen menekülők, hiszen nem fogadhatjuk be a világ minden emberét.
„Sajnos én nem úgy látom, hogy a külső határ védelme jól működne, nem látom, hogy a Frontex, az EU, vagy a nemzeti határvédelem mindenhol megtette volna a megfelelő intézkedéseket, hogy Olaszországot, a görög szigeteket és ezáltal Európát és közvetve Németországot megvédjék” –mondta Hans-Geor Maassen, aki 2012 augusztusától volt tavaly novemberig volt a BfV vezetője.

Elmondta azt is, hogy már 2015-ben jelezte, hogy a menedékkérők között iszlamista terroristák is beszivároghatnak. Nem mondtam, hogy konkrét terrorista megbízással jönnek hozzánk, de ma már tudjuk, hogy voltak közöttük ilyenek is – jegyezte meg. Németországban a radikális iszlamizmus legnépszerűbb ága a szalafizmus, amely elutasítja demokratikus berendezkedést, és az iszlám jogrend (saría) alapján működő állam kiépítésére törekszik. Az irányzat híveinek számát 11 500-ra becsülik. Közülük nagyjából 2000 főről feltételezik, hogy bármikor terrortámadást hajthat végre, és mintegy 700 fő szerepel az úgynevezett terrorista-iszlamista veszélyt közvetlenül hordozó személyek nyilvántartásában.
„Az iszlamista terrorizmus problémája Németországban nem lenne elképzelhető a bevándorlás nélkül, mert a potenciálisan iszlamista terroristának tartott személyek egytől egyig migrációs háttérrel rendelkeznek.”
Csoportjuk a négy M fogalmával jellemezhető, vagyis azon kívül, hogy muszlimok (Muslime) és bevándorló családból származnak (Migrationshintergrund), többnyire férfiak (männlich) és sikertelenek (Misserfolg) az életben, az iskolában, a munkában.

Kiemelte, hogy ennek a több mint 2000 veszélyes iszlamista-terroristának a megfigyelése még egy ilyen jól kiépített rendőrségnek és jól felszerelt titkosszolgálatnak sem egyszerű feladat, mint a német.
Azonban a legnagyobb veszély az, hogy nem nézhetünk bele a fejükbe, nem tudunk olvasni a gondolataikban, hogy épp mit tervelnek ki – mondta Hans-Georg Maassen, hozzátéve, hogy minderről muszáj nyíltan beszélni, és mint megoldandó problémát kell kezelni.Az elutasított menedékkérők hazatoloncolásával kapcsolatos gondokról szólva kiemelte, hogy hátráltatja a hatóságok munkáját, hogy bizonyos civil szervezetek tudatosan akadályozzák a kitoloncolásokat azzal, hogy az elutasított menedékkérőt támogatják vagy bújtatják.A maradásra jogosultak beilleszkedéséről elmondta, hogy az integráció lehetséges, ha megteremtik a jogi keretfeltételeket, és ha az embereket kötelezik is arra, hogy hagyják magukat integrálni.
Az én félelmem az, hogy létezik integráció, de nem a német társadalom értékeihez, hanem az arab, a szalafista, vagy a török társadalom értékeihez, vagyis párhuzamos társadalmak alakulnak ki– hangsúlyozta a BfV volt vezetője.

Arról is szólt, hogy az utóbbi években jelentősen romlott a közhangulat, amit az alkotmányvédelmi hatóság elnökeként is aggodalommal tapasztalt. Szerinte a jelenség a migráció és a radikális iszlamizmus térnyerése révén gyengülő biztonságérzetnek tulajdonítható.
„Az emberek másként érzékelik a biztonsági helyzetet annak alapján, amit a tévében látnak, az újságokban olvasnak vagy saját maguk tapasztalnak, mint amit a statisztika mutat, és nagyon sokan személyes fenyegetésnek érzik az utcakép megváltozását, a közvetlen szomszédság megváltozását.Ez a félelem pedig vagy úgy jut kifejezésre, hogy az emberek az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra vagy más pártokra szavaznak, akik eddig nem voltak a szövetségi parlamentben (Bundestag), vagy úgy, hogy paprikaspray-vel járnak, és mindenhová riasztórendszert szerelnek fel – mondta Hans-Georg Maassen, kiemelve, hogy mindez a pártrendszer felbomlásához, eróziójához vezethet, és ahhoz, hogy az emberek elfordulnak demokráciától.„Attól tartok, hatalmas nyomás nehezedik ránk a menekültek miatt, és meglehet, hogy a német gazdaság talán nem működik majd úgy, mint az előző években, ami miatt egy mindenki által jól érezhető pénzügyi teher is nehezedik ránk, miközben a bűnözés és a terrorizmus tovább nő.
Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet visszaszorulóban van, még mindig létezik, így abból kell kiindulnunk, hogy Németországban és Nyugat-Európában továbbra is támadásokat tervez, ami a következő három évben terrortámadásokhoz vezet.Mindez elbizonytalanítja az embereket, akik úgy érzik, hogy a politikusok nem értik meg őket és nem képviselik őket, ezért radikalizálódnak, ahogy más nyugat- európai országokban is. Több országban ez a jelenség viszonylag gyorsan a kormány leváltásához vezetett – jegyezte meg Hans-Georg Maassen.