Az EP-választások utánra halaszthatják az európai főügyész kinevezését

Laura Codruta Kövesi
Bukarest, 2018. február 28. Laura Codruta Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságot (DNA) vezető főügyész a DNA bukaresti évértékelő értekezletén 2018. február 28-án. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
Ismét eredménytelenül végződött az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács (ET) megbízott küldöttségeinek a csütörtöki tárgyalása a leendő Európai Ügyészség (EPPO) élén álló személyről. Az EP – politikai alapon – még mindig azt a román Laura Codruţa Kövesit támogatja a tisztség betöltésében, akinek a neve 17 korrupciós aktában szerepel. Az ET – szakmai szempontok figyelembevételével – azonban a fedhetetlen múltú, és sokkal tapasztaltabb francia Jean-Francois Bohnert mellett tette le a voksát. A patthelyzet úgy oldódhat meg, hogy az Európai Tanács közleményben tudatta: a májusi EP-választások utánra halasztaná az EPPO vezetőjének a kinevezését. A témában a következő vitát egyúttal el is napolták egy még meg nem határozott dátumra.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament háromtagú tárgyalócsoportja újra megerősítette, hogy továbbra is támogatja a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét, Laura Codruţa Kövesit.

Laura Codruţa Kövesi Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Mint írták, már

A parlament tárgyaló delegációja egyúttal álláspontja felülvizsgálatára szólította fel az Európai Tanácsot.

„Mélységesen sajnáljuk a jelenlegi patthelyzetet, ami megakadályozza a kinevezést” – hangsúlyozta a munkáspárti, indiai migráns hátterű, brit állampolgárságú Claude Moraes, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke.

A válogatott hazugságoktól hemzsegő és Magyarországot elítélni akaró Soros-Sargentini jelentés összeállítója, Judith Sargentini, a LIBE zöldpárti, holland alelnöke kijelentette:

a román hatóságok fellépése Kövesi ellen a korrupciógyanús ügyei miatt megerősítette őt abban, hogy a DNA volt vezetőjét kell kinevezni az EPPO élére.

Ahogy az Origo beszámolt róla, Sargentini egyébként a főügyészjelöltek második meghallgatása után azt mondta a tárgyalódelegáció tagjainak, hogy

Judith Sargentini Forrás: © European Union 2019 - Source : EP/Jan Van De Vel

A szélsőbaloldali politikus tehát már

nem is titkolja a kollégái előtt, hogy neki a szakmaiság a legkisebb mértékben sem számít, és – szovjet módra – kizárólag politikai kinevezetteket akar látni.

A tagállamok kormányait tömörítő Tanács a harmadik, ismét kudarccal végződő egyeztetés után csütörtök este közleményt adott ki – írja a Maszol a G4media román hírportál információira hivatkozva.

Ennek alapján elképzelhető, hogy

csak a májusi európai parlamenti választások után kerül pont a kinevezési procedúra végére.

Az ET tárgyalóküldöttségének tagjai szerint a leendő európai főügyészégnek egy tapasztalattal rendelkező, független vezetőre lesz szüksége, aki kezdettől fogva úgymond „sínre tudja tenni” az intézményt, felépíti adminisztratív szempontból, biztosítja a működését, illetve kialakítja a jó kapcsolatokat a tagállamok jogi intézményeivel.

Az ET mindhárom jelölt képességeit elismeri, de

a „döntőbe jutott” Kövesi és Jean-Francios Bohnert közül a francia kinevezését támogatja.

Emiatt a tagállami kormányokat tömörítő intézmény szerint a végső döntést az EP-választások utáni időszakra kellene halasztani.

Ezt követően tudatták az érintett felek, hogy az eredetileg április 10-ére kitűzött negyedik megbeszélést elnapolják, mert az ET április 12-ét javasolta időpontnak, ezt viszont az EP elutasította.

Ezért könnyen elképzelhető, hogy

csak júniusban születik döntés az európai főügyész kinevezéséről, miután megalakul az új összetételű Európai Parlament.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy más összetételű Parlamentnek köszöntően módosulhat a testület álláspontja, magyarán:

ők is beállhatnak a nagy tapasztalattal rendelkező francia jelölt mögé.

Burkoltan utalt is Bohnert előnyére Věra Jourová, az Európai Bizottság (EB) jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa csütörtöki, bukaresti útja során.

Kijelentése alapján – amit akár a Bizottság nézőpontjaként is értelmezhetünk –

közölte az Agerpres hírügynökség.

A cseh EU-biztos ezzel – burkoltan – utalt arra a 17 korrupciós aktára, amiben gyanúsítottként szerepel Laura Codruţa Kövesi neve.

Amennyiben az új Európai Parlament – amelynek már egész biztosan nem lesz a tagja Sargentini, mivel nem indul a választáson, és Moraes sem a brexit miatt – beáll Jean-Francios Bohnert mögé, ez eldönti a kérdést.

Ha meghiúsul Kövesi kinevezése, az a Soros-birodalom és valamennyi kitartottja (Timmermans, Verhofstadt, Sargentini, stb.) hatalmas vereségét fogja jelenteni,

és relatív értelemben ez akár győzelemként is értelmezhető a szuverenista közép-kelet-európai tagállamok számára.