Vágólapra másolva!
ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az izraeli választásokról, az esélyekről.
Vágólapra másolva!

A szakértő a keddi izraeli választások kapcsán elmondta, a 120 tagú törvényhozásba választanak képviselőket, azok az állampolgárok, akik betöltötték a tizennyolcadik életévüket. Képviselő az lehet, aki már a huszonegyedik évét betöltötte. A választás napján munkaszünet van, de természetesen a tömegközlekedés működik, hogy mindenki tudjon voksolni. Ifj. Lomnici Zoltán azt is elmondta, a pártoknak a parlamentbe való bejutáshoz 3.25 százalékot kell elérni, bár ez Izraelben egy magas aránynak számít, ám ezzel a módszerrel jóval több párt tud képviselőket delegálni.

Egy tanulmányában az alkotmányjogász leírta a Kneszetnek, a törvényhozásnak a múltját, megjegyezve, nagyon is racionális döntést hoztak, hogy 120 főben maximalizálták a képviselők számát. Többen is úgy vélik, ha valaki 61 fős többséget tud maga mögött, az már megnyugtató lehet. Két esélyes jelölt van most, egyikük Bibi Netanjahu kormányfő és kihívója Beni Ganc. Amennyiben marad a jelenlegi kormányfő, akkor ő már az ötödik ciklusát kezdi meg, ezzel már megelőzi a legendás Ben Guriont is. Véleménye szerint ellenfelének az előnye az, hogy egy katonai felsővezető volt korábban.

Az izraeli külpolitikával kapcsolatban azt emelte ki a szakértő, hogy nemrégiben Netanjahu találkozott az amerikai elnökkel, aki a Golán-fennsík izraeli fennhatóságát ismerte el, ezzel a jelenlegi kormányfő sikerességéhez járult hozzá. Trump elnök más korábbi terveket is megvalósított, mint például Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosának. A Netanjahut kihívó ellenzéki tömörülés második embere Jair Lapid is igyekezett nemzetközi kapcsolatokat felmutatni azzal a látogatással, amelyet Macron francia elnöknél tett.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.