Megalakította kormányát vasárnap Macky Sall újonnan megválasztott szenegáli elnök.

Az új kabinetben a miniszterek száma 39-ről 32-re csökken, és a negyedük nő lesz. Munkájukat Mahammed Boun Abdallah Dionne volt miniszterelnök fogja felügyelni főtitkári minőségben.
Sall szombaton, második mandátumának megkezdése után négy nappal bejelentette, hogy a miniszterelnöki poszt megszűnik, és Szenegál elnöki rendszerre áll át, amelyben ő fogja közvetlenül irányítani a végrehajtó hatalmi ágat. Az államfő ünnepélyesen aláírta az erről szóló rendeletet, amit élőben közvetített a szenegáli állami televízió.

Az 57 éves Sallt február 24-én választották meg újabb öt évre. A magát szociálliberálisnak valló politikus azzal bízta meg Dionne-t, hogy "szikár", az állam alapvető feladataira összpontosító kormányt állítson fel, dolgozza ki a kormányzati reformot, melyről majd a parlamentnek kell szavaznia.

Macky SallForrás: AFP/Seyllou

Sall újraválasztását az általa meghirdetett "Felemelkedő Szenegál" terv igazolásaként értékeli. A projekt keretében nagy infrastrukturális beruházások valósultak meg; Dakar mellett új nemzetközi repülőtér épült, és egy új várost is felhúztak a főváros tőszomszédságában, valamint regionális vasúti hálózat épült, melyen expresszvonatok közlekednek.

Második mandátumára "még többet és jobbat" ígért, s kiemelte, hogy politikájának központjában a fiatalok és a nők fognak állni, valamint megóvja a természetes környezetet, és modernizálja a közigazgatást.