A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, a külhoni magyarság és a velük élő többségi nemzetek kapcsolatát is javíthatja - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Felsőtúron, ahol átadta a program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát

Az államtitkár az ünnepélyes átadón elmondta: a Kárpát-medencében sok olyan lépést kell megtenni, amelyek elengedhetetlenek a magyarság megmaradásához.

Soltész MiklósForrás: MTI/Mohai Balázs

Kifejtette:

ilyen lépés a külhoni magyarság intézményeinek támogatása és azon belül az óvoda-felújítási program is, amely azt jelzi, hogy a magyar kormánynak nagyon fontos a helyi magyarság megmaradása.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a program a magyarság megtartásának célkitűzése mentén zajlik, de nem valaki ellen irányul, nem a többségi társadalommal szemben történik. Kiemelte: mivel a felújított intézmények a magyar gyerekek mellett a szlovákoknak is lehetőséget nyújtanak, bíznak benne, hogy ez pozitív kihatással lesz a két nemzet kapcsolatára is, amire nagy szükség van.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a program keretében az elmúlt években már eddig is nagy lépéseket sikerült megtenni.

Kifejtette: a Felvidéken 13 milliárd forintból több mint 160 egyházi illetve önkormányzati fenntartású intézményt, óvodát és bölcsődét újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek. A tervezett beruházások mintegy hatvan százaléka már megvalósult, az eddig felújított intézmények száma pedig már száz körül van.

Soltész Miklós két, magyar kormányzati támogatással megújult magyar óvodát adott illetve ad át a Felvidéken, a felsőtúri intézmény mellett még Ipolyvisken is.

A két óvoda felújítását csaknem 35 millió forinttal segítette a magyar kormány.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány.

A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda és bölcsőde fejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program három ütemében 47,6 milliárd forintot fordítanak az óvodai és bölcsődei rendszer megújítására Kárpát-medence szerte.

Első üteme már a végéhez közelít, a második része folyamatban van, a harmadik pedig leginkább eszközbeszerzésekre összpontosít majd.