Megszavazták a brexit további halasztását

MAY, Theresa
A brit parlament által közreadott kép Theresa May brit miniszterelnökről a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) tartott parlamenti vitában Londonban 2019. március 27-én. Az alsóház nagy többséggel jóváhagyta a Brexit elhalasztását. Az eredetileg március 29-re kitűzött kilépés új kijelölt dátuma június 30.
Vágólapra másolva!
Nagy többséggel jóváhagyta kedden a londoni alsóház, hogy Theresa May miniszterelnök az Európai Unió szerdai csúcsértekezletén kezdeményezze a brexit további halasztását. AZ EU kemény feltételt szabott a hosszabbításhoz: Nagy-Britanniában legyen EP-választás.
Vágólapra másolva!

Megszavazta a brexit további halasztását a londoni alsóház.

A kormányzati indítványra 440, ellene 110 képviselő voksolt.

Theresa May hivatalosan múlt pénteken kérte a brexit legfeljebb

június 30-ig terjedő halasztását Donald Tuskhoz,

az Európai Tanács elnökéhez intézett levelében.

A javaslat szerint, ha e határidő előtt sikerül ratifikálni a brexit-megállapodást - amelyet az alsóház eddig háromszor elutasított -, akkor a halasztási időszak is előbb véget érne.

Theresa May brit miniszterelnökről a brit EU-tagság megszűnéséről tartott parlamenti vitában Londonban 2019. március 27-én Forrás: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

A ház elé kedden a kormány terjesztette be a halasztási kérelem jóváhagyásáról szóló indítványt.

A képviselők azonban már előző este törvénybe iktatták azt az ellenzéki indítványt, amely egyenesen kötelezi Theresa May miniszterelnököt a brexit-határidő további hosszabbításának kezdeményezésére, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból.

A képviselők azonban már előző este törvénybe iktatták azt az ellenzéki beterjesztést, amely egyenesen kötelezi Theresa Mayt a brexit-határidő további hosszabbításának kezdeményezésére, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból.

Ezt az indítványt az alsóház múlt szerdán minimális többséggel,

313:312 arányban fogadta el.


A törvényjavaslat - amelyet Yvette Cooper, az ellenzéki Munkáspárt egyik befolyásos képviselője, az alsóház belügyi bizottságának elnöke terjesztett elő - az elmúlt egy hétben megjárta a felső kamarát, a Lordok Házát is, és hétfő este került vissza az alsóházba, ahol a képviselők véglegesítették.

A parlamenti döntés az uralkodói ellenjegyzéssel kedden törvényerőre emelkedett.

Így azonban a brit parlamenti eljárásjogi törvény alapján szükségessé vált egy megerősítő szavazás is, ezúttal a kormány indítványára, és kedd este ezt az indítványt hagyta jóvá jelentős többséggel az alsóház.

Az Európai Unió szerdán soron kívüli csúcsértekezletet tart, amelyen Theresa May miniszterelnöknek ismertetnie kell London indokait a Brexit további halasztására.

A jelenlegi jogi alaphelyzet az, hogy ha May indokait az EU-csúcs szerdán elutasítja, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból.

A halasztáshoz az unióban maradó 27 tagország egyhangú beleegyezése szükséges.

Politikai elemzők gyakorlatilag teljesen valószínűtlennek tartják, hogy az EU megtagadná a brexit-határidő halasztását, és így azt is, hogy a brit EU-tagság pénteken megállapodás nélkül megszűnne.

Az unió is adhat halasztást

Bizonyos feltételek mellett az Európai Unió készen áll további halasztást biztosítani az Egyesült Királyságnak a kiválás határidejére - közölték kedden brüsszeli diplomáciai források.

A szerdai rendkívüli brexit-ügyi EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezete értelmében a hosszabbításnak feltétele, hogy

a szigetország részt vegyen a május végi európai parlamenti választásokon, amennyiben a londoni törvényhozás addig sem hagyja jóvá a kiválás feltételeit rögzítő szerződést.

Ha nem sikerül a ratifikáció, és a választáson sem vesz részt az Egyesült Királyság, akkor június 1-jén automatikusan megszűnne a brit EU-tagság - ismertették az illetékesek a bennmaradó tagállamok képviselőinek kedd esti előkészítő ülésén elfogadott dokumentumot.