Megúszhatja a börtönbüntetést a muszlim migráns, aki 2017-ben brutálisan agyonverte szomszédját, egy vallásos zsidó orvosnőt, majd kidobta a harmadik emeleti erkélyről. A nyomozást felügyelő bírók ugyanis addig gyártatták a pszichológusi szakvéleményeket, míg azt nem kapták, hogy a gyilkosság időpontjában nem volt beszámítható. A gyilkos Kobili Traoré ellen már 22-szer nyomoztak, négyszer ült börtönben, az aktákban semmi jele pszichiátriai betegségnek. Az, hogy Traoré elkerülheti a büntetést, hatalmas felháborodást váltott ki: a Le Figaróban 39 vezető értelmiségi, köztük Alain Finkielkraut és Pascal Bruckner nyílt levélben tiltakozott. 

2017 áprilisában brutális kegyetlenséggel ölt meg egy muszlim férfi egy 65 éves zsidó orvosnőt párizsi lakásában. Az antiszemita gyilkosságról Magyarországon először az Origo számolt be 2017 májusában.

A kegyetlen mészárlást a baloldali média és a balliberális értelmiség teljesen elhallgatta, ez ellen tiltakozva 17 vezető francia értelmiségi felhívást tett közzé a Le Figaróban. Akkor volt a francia elnökválasztás kampánya, és a bukott szocialista gazdasági miniszterből lett bevándorláspárti elnök (akkor még csak jelölt) Emmanuel Macron kampányába nem illett bele az antiszemita gyilkosság, az pedig végképp szóba sem jöhetett, hogy az elkövető muszlim volt és „Allahu Akbar”-t üvöltözött a gyilkosság közben. 

Most újabb felhívás jelent meg a Le Figaróban, ezúttal már 39 ismert és elismert értelmiségi aláírásával. A gyilkos, Kobili Traoré ugyanis – úgy néz ki – megmenekülhet a felelősségre vonás elől. A felhívást aláírta többek között Alain Finkielkraut, a világhírű francia filozófus is, aki nemrégiben maga is antiszemita támadás áldozata lett. Rajta kívül Pascal Bruckner író, Georges Bensoussan történész, Élisabeth de Fontenay filozófus, Barbara Lefebvre esszéiíró, Sonia Mabrouk újságíró, Michel Onfray filozófus, Monette Vacquin és Jean-Pierre Winter pszichiáter is az aláírók közt van.

Kegyetlen gyilkosság, egyértelmű antiszemita indíték

A 27 éves Kobili Traoré 2017. április 3-ról 4-re virradó éjjel tört be orvos szomszédasszonyához, az erkélyen keresztül. A támadásról az egyik szomszéd hangfelvételt készített (segíteni nem mert, mert Traoré már ismert volt előttük kegyetlenségéről, és előtte őket is kínozta). A felvételen hallatszik, hogy a gyilkos többször is azt kiabálja, hogy „Allahu Akbar”, majd a Koránból üvöltözik részleteket. Miután brutálisan agyonverte a 65 éves orvosnőt, Sarah Halimit, kidobta a harmadik emeleti erkélyről.

Közben a szomszédok riasztására a rendőrség is megérkezett, de nem avatkoztak közbe. Azt mondták utólag, terrortámadásra gyanakodtak és erősítésre vártak. Az utcán várakozva hallották, hogy Traoré lekiabál az erkélyről, hogy vigyázzanak, mert „egy nő öngyilkos akar lenni”. Ezután a muszlim férfi ledobta a brutálisan összevert zsidó orvosnőt. Sarah Halimi halálát tüdővérzés, szívizomrepedés és agyhártyasérülés okozta, de ezen kívül még több mint 20 önmagában is életveszélyes sérülés volt a testén. A kegyetlen bűnöző szó szerint agyonverte. A gyilkosság után Kobili Traoré az ablakon kimászott, visszamászott saját lakásába, majd lefeküdt aludni.

Az ismert francia értelmiségiek felhívásukban kiemelik: Kobili Traoré 20 éven keresztül bántalmazta zsidó szomszédját, „sátánfajzatnak” szólította, és rendszeresen verte. Az asszony rengeteg rendőrségi bejelentést tett, de soha nem történt semmi. A nyomozás során a szomszédok egybehangzóan azt mondták, hogy Sarah Halimi és családja folyamatosan antiszemita támadásokat szenvedett Traorétól. A nyomozás során az is kiderült, hogy a gyilkosság előtt Traoré egy szalafista mecsetben imádkozott. A szalafizmus az iszlám egyik legszélsőségesebb irányzata: a szélsőséges zsidóellenességen és a radikális iszlámon alapszik.

A megölt orvosnő, Sarah Halimi

Könnyen lehetséges azonban, hogy Kobili Traorét mégsem ítélik majd el, arra hivatkozva, hogy pillanatnyi elmezavar miatt gyilkolt. Az egész eljárás emellett is furcsa, hihetetlen összefüggésekre irányítja rá a figyelmet.

Traoré kezdettől fogva elismerte, hogy elkövette az emberölést. Miután beszállították a rendőrségre, ott váratlanul, minden előzmény nélkül őrjöngeni kezdett. Emiatt elmegyógyintézetbe vitték megfigyelésre. Ettől kezdve arra hivatkozott, hogy nem volt beszámítható állapotban.

2017 júliusában szándékos emberölés miatt indult büntetőeljárás ellene, az ügy súlyosságára való tekintettel két bíró felügyeletével. Kobili Traoré ismert bűnöző, többszörös visszaeső kábítószerdíler volt már a gyilkosság előtt is. A rendőrség már 22 erőszakos bűncselekmény miatt nyomozott ellene, ezek közt rablások is voltak. Összesen négyszer került börtönbe, legutoljára nem sokkal az előtt szabadult egyéves büntetéséből, hogy meggyilkolta szomszédját. Vaskos aktája van tehát, de még csak utalás sincs egyikben sem arra, hogy bármiféle elmebaja, pszichikai problémája lett volna valaha is.

A bíróság a gyilkossal akar humánus lenni

11 hónap után, az ügyészség kitartó érvelése alapján végül a bíróság hajlandó volt súlyosbító körülményként figyelembe venni az antiszemitizmust mint indítékot. Ugyanakkor egyik bíró sem volt hajlandó elrendelni a bűncselekmény rekonstrukcióját. Ez azért is furcsa, mert súlyos bűncselekmények esetében bevett eljárásról van szó. Annál is kevésbé érthető a bírók döntése, mert a helyszíni szemlét az áldozat és a vádlott ügyvédjei, illetve jogi képviselői is kérték. A bíró érvelése egészen meghökkentő volt: azt mondta, „humánus” akart lenni a gyilkos Traoréval szemben, meg akarta „attól védeni, hogy a szemle során ismét elveszítse beszámíthatóságát”. A helyszíni vizsgálatra vonatkozó kérelmet még tavaly júliusban utasították el, az ügyben azóta semmilyen eljárásjogi cselekmény nem történt.

Egymásnak ellentmondó igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemények

Viszont pszichiátriai-pszichológiai szakértői eljárást elrendelt a bíró. Többet is. Ez alapján dönt majd a bíróság arról, hogy Traoré beszámítható volt-e a gyilkosság idején, vagyis lehet-e rendes büntetőbíróság elé állítani, és elítélhető-e.

Az első, 6 hónapig tartó igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálatot követően egy ismert szakértő, Daniel Zagury azt a következtetést vonta le, hogy Traoré teljesen beszámítható volt. Igaz ugyan, hogy a rendszeres marihuánafogyasztás miatt voltak pszichotikus zavarai, és ítélőképessége megváltozott, de ez abban nem befolyásolta, hogy tudja, mit csinál. Az elismert pszichiáter szerint a zsidógyűlölet annyira eluralkodott a muszlim férfin, hogy szemében Sarah Halimi maga lett a Sátán reinkarnációja, akit meg kell ölni. Az elismert pszichiáter legvégül azt is hozzátette: Traoré beszámíthatóságát egyértelműen bizonyítja, hogy lekiáltott a rendőröknek, hogy (alattomos módon) figyelmeztesse őket, mielőtt a zsidó asszonyt kidobta az erkélyről.  

Ekkor a bírók váratlanul új szakértői vizsgáIatot rendeltek el, annak ellenére, hogy ezt senki nem kérte (tehát Kobili Traoré ügyvédje sem). Az új szakértők pedig egy meglepően rövid meghallgatás után arra jutottak, hogy Traoré nem volt beszámítható.

Ez pedig a gyilkos migránst megmentheti a börtöntől. 

Felháborító indoklás

A szakvélemény utolsó mondatai nagy felháborodást keltettek. Többek közt azt írták ugyanis: „Összefoglalva annyit tudunk mondani, hogy Traoré úr a delíriumban egy igazi puskaporos hordóként viselkedett. Az a tudat pedig, hogy Halimi asszony zsidó volt, csak a szikra szerepét játszotta.” Ezeket a sorokat olvasva úgy látszik, hogy zsidónak lenni Franciaországban önmagában elegendő kiváltó ok lehet ahhoz, hogy a pszichiátriai betegek zsidókat gyilkoljanak – írják felhívásukban a vezető francia értelmiségiek. Miután a három szakértő szerint Traoré skizofrén, vajon a több százezer francia skizofrénnél is azt tapasztalták, hogy valakinek a zsidó mivolta miatt képesek lennének gyilkolni? Ha így van, akkor a Francia Orvosi Akadémiának sürgősen új betegségkategóriát kell bevezetnie, teszik hozzá a közismert értelmiségiek. Vagy esetleg egy büntetőügy „agyonpszichologizálása” a valóság eltérítésének újabb formájává válik? – teszik fel a kérdést a felhívás aláírói.

Mivel a második szakértői vizsgálat ellentmondott az elsőnek, a bírók egy harmadik szakértői vizsgálatot is elrendeltek. Ez idén márciusban született meg, és a második szakvéleményt erősítette meg, vagyis: Kobili Traoré elmezavarban szenvedett, ezért nem büntethető.

Most már tényleg a két bírón a sor. Ha Traorét a szakértői vélemény alapján elmegyógyintézetbe küldik, akkor megtörténhet, hogy egy idő után szabadlábra kerül. Ha ugyanis orvosai szerint javul az állapota (márpedig ez egy zárt intézményben már önmagában a marihuána megvonásával bekövetkezne) és már nem „szenved elmezavarban”, akkor nem lesz orvosi oka annak, hogy benntartsák.

Néhány hónap múlva saját lábán kisétálhat az elmegyógyintézetből, és legfeljebb egy pszichiáterhez kell majd járnia. Erről pedig nem is értesülhet a közvélemény, mert a baloldali sajtó majd hallgat róla– vázolják a baljós jövőt az aláírók.

Azt, hogy milyen abszurd indokokat találnak pszichológusok a vádlottak felmentésére, igazolja a holland eset is, ahol egy szexuális támadásokat elkövető eritreai migránsról azt állapították meg, hogy „adaptációs zavarban szenved”, ezért nem büntethető.

Franciaországot elárasztja az antiszemitizmus

Az antiszemita bűncselekmények száma jelentős mértékben megnőtt Franciaországban az elmúlt időszakban. Legutóbb arról számoltunk be, hogy Grenoble városából tömegesen menekülnek a zsidók. Tavaly csak az év első 9 hónapjában 69 %-kal emelkedett az antiszemita bűncselekmények száma, de a francia egyetemeken, főiskolákon is futótűzként terjed az antiszemitizmus. Mindennapos, hogy a zsidókat halálosan megfenyegetik, mint ahogy azt öt, a Párizs közeli Champigny-sur-Marne negyedben élő zsidó család példája is mutatja, akik nemrég kaptak ugyanolyan halálos fenyegetést, egy bőröndöt és egy koporsót ábrázoló A4-es papírt.

De nemcsak a francia hétköznapokban, hanem a hatalom közvetlen közelében is megjelent a durva antiszemitizmus. A bevándorláspárti elnök, Emmanuel Macron közvetlen tanácsadóját, a marokkói-francia Yassine Belattart, a szélsőséges muszlim tanokról ismert, terroristákhoz közeli Muzulmán Testvériség nevű szervezet támogatóját a közelmúltban őrizetbe vették, mert ismert embereket halálosan megfenyegetett. Korábban durván kigúnyolta Alain Finkielkraut filozófust, az őt ért antiszemita támadás után (azt állította, hogy a filozófus megérdemelte, hogy zsidó származása miatt megtámadják). Macron új szóvivőjének pedig a szenegáli Sibeth Ndiayét nevezte ki, aki a holokauszttúlélő Simone Weil halálával gúnyolódott.