Győzött a jobboldal, ismét Netanjahu alakíthat kormányt Izraelben

Title of the newspaper Jediot Achronot POLITICS elections PARLIAMENT ---
09 April 2019, Israel, Tel Aviv: A woman holds the Jediot Achronot, the country's highest-circulation paid newspaper, in her hands. In view of the uncertain outcome on the day of the election, the newspaper left all options open: On her title page she showed how, in a card game, the portraits of her rivals Netanjahu and Gantz were mirrored. Next to both was a Hebrew: "The Next Prime Minister." Photo: Sara Lemel/dpa
Vágólapra másolva!
Győzött a jobboldal Izraelben, ismét Benjamin Netanjahu alakíthat kormányt. A szavazatok szinte teljes összeszámolása után 10-14 mandátum előnyben van a jobboldali koalíció (attól függően, hogy a kisebbik arab párt éppen átlépi-e a bejutási küszöböt). Már a szavazóhelyiségek zárásakor nyilvánosságra hozott három exit poll közül is azt mutatta kettő, hogy a jobboldali pártok együtt többségbe kerülnek, éjfél után pedig a harmadik közvélemény-kutató is módosította adatait (ennek oka, hogy a 10 órakor nyilvánosságra hozott adatok még nem tartalmazták az utolsó két órában mért eredményeket). Érdemes megjegyezni, hogy az exit pollok négy évvel ezelőtt is alulmérték Netanjahu eredményét. A miniszterelnök azt mondta: hatalmas győzelmet arattak az elfogult sajtóval és a lehetetlen körülményekkel szemben. Már éjszaka elkezdte a koalíciós tárgyalásokat, és úgy tűnik, gyorsan kormányt alakíthat. 
Vágólapra másolva!

Frissítés 4.42: A Times of Israel 96 százalékos feldolgozottságról számol be. Eszerint a Likud 26,47-tel áll az élen, a Kék-fehér Párt 26,11-gyel második. Mindketten 35-35 mandátumra számíthatnak. Összességében azonban a jobboldal úgy is 65-55-re nyerhet, ha a másik arab párt is bejut a Knesszetbe.

Frissítés 4.33: 93 százalékos feldolgozottságnál a Haaretz szerint Netanjahu és pártja, a Likud 36 mandátumra áll, a Kék-fehér párt 35-re. A jobboldali pártok 66, a baloldali pártok és a bejutó arab párt együtt 54 mandátumra állnak.

Frissítés 3.25: A szavazatok 79 százalékának összeszámolása után (ez 3,4 millió szavazatot jelent) a Likud vezet 27 százalékkal (37 mandátum). A Kék-fehér 25,9 százalékon áll (36 mandátum). A harmadik helyen a jobboldali Shas áll 6 százalékkal, negyedik a szintén jobboldali Egyesült Tóra Judaizmus (5,4 százalék). Ötödik a baloldal teljesen összeomlott egykori vezető pártja, a Munkapárt (4,4 százalék). Hatodik a jobboldali Jiszrael Beiteinu (4,3 százalék). Az egyik arab párt, a Hadash Ta'al 4,2 százalékkal áll, a Jobboldali Szövetség, a szintén jobboldali Kulanu és a baloldali Meretz 3,6 százalékra számíthat. Összesítésben jelen állás szerint a jobboldali pártoknak 68, a baloldali és arab pártoknak együtt 52 mandátumuk van.

Frissítés 2.32: 2,7 millió szavazat (a szavazatok mintegy kétharmada) összeszámolása után továbbra is a Likud vezet 27,5 százalékkal, a Kék-fehér 26 százalékon áll. Őket három jobboldali párt (Shas 6 százalék, Egyesült Tóra Judaizmus 5 százalék, Yisrael Beiteinu 4 százalék) és a baloldali Munkapárt (4 százalék) követi. Mandátumok tekintetében a Likud 38, a Kék-fehér 35 képviselői helyre számíthat. A jelenlegi állás szerint a jobboldali szövetségnek 69, a baloldalnak (az arab párttal együtt 51 mandátuma van).

Frissítés 2.04: 1,6 millió szavazat összeszámolása után (ez az összes szavazat 40 százaléka lehet nagyjából) a Likud vezet 28 százalékos eredménnyel, a Kék-fehér szövetség 25 százalékkal áll. Őket követi a Shas (6 százalék), az Egyesült Tóra Párt (5,4 százalék) és a Yisrael Beiteinu (4,9 százalék), mindhárom jobboldali párt. A sokáig a baloldal vezető erejének számító Munkapárt csak a hatodik helyen áll 4,4 százalékkal. Ez mandátumokra váltva azt jelenti, hogy a Likud 40, a Kék-fehér szövetség 35 képviselői helynél tart. A jobboldali szövetség 71 mandátumon, a baloldali (az arab pártokkal együtt) 49-en áll.

Frissítés 1.57: A szavazatok mintegy negyedének összeszámolása után a Likud 29 százalékon állt, a Kék-fehér szövetség 25 százalékon. Őket három jobboldali párt követte 5-6 százalék körüli eredménnyel.

Frissítés 1.52: A végleges részvételi arány 67,9 százalék lett, négy százalékkal alacsonyabb, mint négy éve.

Frissítés 1.17:

– mondta beszédében Benjamin Netanjahu. „Szinte felfoghatatlan teljesítményt nyújtottatok – mondta az aktivistáknak és ünneplő híveknek – az elfogult médiával és a lehetetlen körülményekkel szembenézve.” Bejelentette, hogy a következő négy évben is a jobboldali koalíció vezeti az országot.

Frissítés 1.02 : Már mindhárom exit poll a jobboldal győzelmét mutatja. Este 10-kor egyedül a Channel 12 csatorna kutatása mutatott 60-60-as döntetlent. Az első helyen akkor a Kék-fehér szövetség állt 37, a másodikon a Likud 33 mandátummal. Most ők is frissítették az eredményeiket, már náluk is a Likud, Netanjahu pártja áll az első helyen, ugyanúgy 35-34-es különbséggel, mint a Channel 13-nál. Összesítésben pedig 63-57-es jobboldali győzelmet jósolnak – írja a Times of Israel.

Frissítés 0.42: Egy magyar idő szerint éjjel fél egykor nyilvánosságra hozott friss exit poll szerint (ez már tartalmazza az utolsó órában szavazók adatait is) Netanjahu pártja, a Likud 35-34-re legyőzte az ellenzéki Kék-fehér szövetséget, összességében pedig 65-55-re nyertek a jobboldali pártok.

Korábban írtuk:

A hivatalban lévő miniszterelnök, Benjamin Netanjahu pártját, a Likudot 33-36 mandátumra mérték az első exit pollok, az ellenzéki Kék-fehér szövetséget 36-37-re. Ugyanakkor a három kutatásból kettő azt mutatja, hogy a jobboldali pártok – Netanjahu és szövetségesei – együtt világos többségbe kerülnek (64-66 képviselővel 54-56-tal szemben), míg a harmadik 60-60-as döntetlent mutat.

A részvételi arány a négy évvel ezelőttihez hasonlóan alakul majd, ugyanakkor az arab körzetekben történelmi mélyponton volt – jelentette a Haaretz. Ez Netanjahunak kedvez.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, még ma éjjel megkezdi a kormányalakítást.

– közölte.

Az ellenzéki koalíció vezetője, Beni Ganz is saját győzelméről beszélt.

A többséghez 61 képviselőre van szükség, így végül az fog dönteni, a baloldali vagy jobboldali szövetségeseknek lesz több képviselőjük.