Rendkívül rosszul jár az Európai Néppárt (EPP), Manfred Weber pedig könnyen eleshet az európai bizottsági elnöki tisztségtől, amennyiben az Egyesült Királyság is részt vesz a május 23-26 közötti európai parlamenti (EP) választásokon - írja a Magyar Nemzet. Erre márpedig egyre nagyobb esély mutatkozik, a szavazataikkal ugyanis a brit munkáspárti EP-képviselők segíthetik a szocialista, bevándorláspárti Frans Timmermans bizottsági elnökké válását, miközben a konzervatívok már rég nem tagjai az Európai Néppártnak. Ha ez mégsem következne be, akkor is veszélybe kerülhet a néppárti-szocialista-liberális többség. Emiatt is udvarol Weber egyre jobban a zöldeknek is, mert a matematika szabályai alapján szüksége lehet a voksaikra.

Theresa May brit miniszterelnök ma Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel folytat négyszemközti tárgyalásokat, holnap pedig a rendkívüli EU-csúcsértekezleten fogja kérni a brexit június 30-ig történő elhalasztását.

Theresa MayForrás: AFP/Jack Taylor

A kormányfő abban bízik, hogy addig vagy el tudja fogadtatni a brit parlamenttel az EU-val kötött kilépési megállapodását, vagy saját Konzervatív Pártjának euroszkeptikus táborát megkerülve az ellenzéki Munkáspárttal dolgoz ki egy alternatív alkut.

Mivel azonban a háromszor elutasított megállapodást továbbra sem támogatja a westminsteri alsóház, s a Munkáspárttal zajló tárgyalások sem hoztak eredményt, úgy tűnik, a június 30-i határidőt is meg kell hosszabbítani.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egyéves halasztást javasolt.

Amennyiben a londoni kormány és az EU-tagállamok rábólintanak erre, az Egyesült Királyságnak mint EU-országnak kötelessége lesz részt vennie az európai parlamenti választásokon. Ha ezt nem fogadják el, a szigetország e hét pénteken megállapodás nélkül eshet ki az Európai Unióból.

Az EP-választásokon való részvétel tehát egyre valószínűbbnek tűnik, a brit közvélemény-kutató intézetek már felméréseket is végeznek.

Ezek szerint a Munkáspárt a szavazatok 30 százalékát szerezné meg, míg a Konzervatív Párt 24 százalékot, a kilépést szorgalmazó UKIP 18-at, az EU-párti liberális demokraták 10-et. Indulna a választásokon az euroszkeptikus Nigel Farage is, aki nemrég új tömörülést alapított Brexit Párt néven.

A britek indulásának nem örülne az Európai Néppárt (EPP), amely a legtöbb mandátumra számít a választások után.

A Fidesz mint tagpárt esetleges távozása esetén ugyanis 13-14 képviselői helytől esne el az EPP, nem beszélve arról, hogy ez esetben a magyar kormánypárt szoros szövetségesének számító RMDSZ vagy a Szlovén Demokrata Párt is követhetné a Fideszt, amivel mintegy 160-ra csökkenne az EPP mandátumainak száma.

Növekedne viszont az európai szociáldemokraták pártcsaládjának ereje, a brit Munkáspárt ugyanis akár harminc mandátumot hozhat magával, amivel a szociáldemokratáknak legalább 160 képviselőjük lenne az EP-ben. Tovább erősödne az euroszkeptikus tábor is a konzervatívok, a UKIP, illetve Farage-ék jelenlétével – egyikük se tagja az EPP-nek –, de még Guy Verhofstadt szélsőségesen liberális pártcsaládja is hasznot húzna a brit liberális demokraták részvételével.

Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása esetén a bajor Manfred Weber elbúcsúzhatna a lehetőségtől, hogy a legerősebb EP-frakció csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöki székébe üljön. A szociáldemokraták győzelme esetén ez a lehetőség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság erősen bevándorláspárti és magyarellenes holland alelnökét illethetné meg.

Manfred Weber és Frans TimmermansForrás: AFP

Részben talán emiatt is közeledhet Weber a szocialistákhoz, a liberálisokhoz, sőt a zöldekhez is, mert a matematika szabályai alapján akkor is szüksége lehet a voksaikra, ha a néppárt maradna a legnagyobb frakció. Amennyiben a britek részt vesznek az EP-választásokon, nagyszámú delegáltat küldenek a baloldali és euroszkeptikus frakciókba, miközben a Néppártba senki sem érkezne a szigetországból.A bajor jelölt, amennyiben a Fidesz és a többi bevándorlásellenes, konzervatív párt nélkül „vágna neki" a jelöltségnek, akkor eleve kudarcra lenne ítélve, hiszen bármennyi gesztust is tehet a baloldalnak, azok végül nem Weberre, hanem Timmermansra adnák a szavazatukat.Ez óriási német bukás lenne, főleg Manfred Webernek és Angela Merkel kancellárnak, de utódjának, Annegret Kramp-Karrenbauernak is.