Az amerikai alelnök Guaidó elnökként való elismerését szorgalmazta

MADURO MOROS, Nicolás; PENCE, Mike
Mike Pence amerikai alelnök (k) beszél az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Venezuelát sújtó humanitárius válságról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2019. április 10-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök ezen a napon bejelentette, hogy kész fogadni a Venezuelának szánt nemzetközi humanitárius segélyeket, miután Peter Maurerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnökével találkozott Caracasban.
Vágólapra másolva!
Juan Guaidó ellenzéki vezető Venezuela legitim elnökeként való elismerését kérte az ENSZ-től Mike Pence amerikai alelnök szerdán a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén.
Vágólapra másolva!

Az amerikai alelnök egyben Nicolás Maduro, a dél-amerikai ország jelenlegi elnöke távozását is követelte. A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását Washington kezdeményezte a megítélése szerint szétesőben lévő Venezuela helyzetének megvitatására. Mike Pence a tanácskozáson kifejtette, hogy az amerikai kormányzat egy Guaidó elnökségét elismerő határozattervezeten dolgozik, és ezt majd az ENSZ-közgyűlés elé terjeszti.

A Venezuelával szövetséges Oroszországnak és Kínának a közgyűlésben nincs vétójoga, szemben a BT-vel, amelynek állandó tagjai.

Mike Pence amerikai alelnök (k) beszél az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Venezuelát sújtó humanitárius válságról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2019. április 10-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök ezen a napon bejelentette, hogy kész fogadni a Venezuelának szánt nemzetközi humanitárius segélyeket, miután Peter Maurerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnökével találkozott Caracasban. Forrás: MTI/EPA/Peter Foley

A BT-ülésen Pence Venezuela képviselőjéhez fordulva azt mondta, hogy jobban tenné, ha visszatérne a hazájába és megmondaná Maduro elnöknek, hogy az órái meg vannak számlálva, Madurónak távoznia kell. Pence emlékeztetett az amerikai kormányzat által venezuelai tisztségviselők ellen hozott büntető intézkedésekre is, és egyúttal bejelentette, hogy Donald Trump elnök a közeljövőben szankciókat tervez Kuba ellen is, hogy így büntesse a Venezuelára gyakorolt negatív befolyásért.

Mike Pence azt is közölte, hogy

Washington 60 millió dollárral növeli a venezuelaiaknak nyújtott humanitárius segítség összegét.

Washingtoni ülésén kedd este az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elismerte Juan Guaidó jelöltjét az ország hivatalos képviselőjének az AÁSZ-ban.

Erre adott válaszként a caracasi külügyminisztérium bejelentette, hogy az ország kilép a szervezetből.