Folyamatosan gyülekeznek az illegális migránsok a görög-török határon

2019.04.10. 13:48

Miközben a brüsszeli bürökraták és a magyarországi ellenzéki pártok nap mint nap azt hangoztatják, hogy a migrációs válság megszűnőben van, Törökország és Görögország határán folyamatos az illegális bevándorlók jelenléte. Ez annak is köszönhető, hogy a közösségi médiában gyakran az jelenik meg, hogy a törökök megnyitották a határokat.  

Ismét illegális migránsok tucatjai gyűltek össze Törökország északnyugati részén, hogy a török-görög határon keresztül bejuthassanak az Európai Unió területére. A bevándorlók azért is jönnek nagy reménnyel, mert a közösség médiában olyan hamis híreket terjesztenek, mely szerint Törökország megnyitja határát Görögország felé.  

A török biztonsági erők az elmúlt 5 nap során több mint 2000 illegális bevándorlót tartóztattak fel Edirne városában, mindannyian a szomszédos Görögországba készültek. A török hatóságok ezért szigorították a biztonsági intézkedéseket a határ közelében - olvasható a török hurriyetdailynews oldalán. 

Afgán migránsok még 2018 decemberében a törökországi Edirne városában.Forrás: AFP/Bulent Kilic

Törökország a fő útvonala az Európába készülő illegális migránsoknak, főleg 2011, a szíriai háború kezdete óta. 

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) is előszeretettel hangsúlyozza, hogy folyamatosan csökken a migráció, miközben azt nem teszi hozzá, hogy ebben nagy szerepet játszik az, hogy Magyarország kerítést épített a déli határszakaszon, Olaszország pedig nem engedi kikötni a sorosista NGO-k hajóit. Ennek következtében az illegális bevándorlók ismét Görögországon és a nyugat-balkáni útvonalon próbálkoznak bejönni az unió területére. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK