Folyamatosan gyülekeznek az illegális migránsok a görög-török határon

Törökország, migránsok
Afghan refugees wait for food and clothes from Turkish villagers after being deported by Greek army officers on December 9, 2018, near Greece border in Edirne. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben a brüsszeli bürökraták és a magyarországi ellenzéki pártok nap mint nap azt hangoztatják, hogy a migrációs válság megszűnőben van, Törökország és Görögország határán folyamatos az illegális bevándorlók jelenléte. Ez annak is köszönhető, hogy a közösségi médiában gyakran az jelenik meg, hogy a törökök megnyitották a határokat.  
Vágólapra másolva!

Ismét illegális migránsok tucatjai gyűltek össze Törökország északnyugati részén, hogy a török-görög határon keresztül bejuthassanak az Európai Unió területére. A bevándorlók azért is jönnek nagy reménnyel, mert a közösség médiában olyan hamis híreket terjesztenek, mely szerint Törökország megnyitja határát Görögország felé.

A török biztonsági erők az elmúlt 5 nap során több mint 2000 illegális bevándorlót tartóztattak fel Edirne városában,

mindannyian a szomszédos Görögországba készültek. A török hatóságok ezért szigorították a biztonsági intézkedéseket a határ közelében - olvasható a török hurriyetdailynews oldalán.

Afgán migránsok még 2018 decemberében a törökországi Edirne városában. Forrás: AFP/Bulent Kilic

Törökország a fő útvonala az Európába készülő illegális migránsoknak, főleg 2011, a szíriai háború kezdete óta.

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) is előszeretettel hangsúlyozza, hogy folyamatosan csökken a migráció, miközben azt nem teszi hozzá, hogy ebben nagy szerepet játszik az, hogy Magyarország kerítést épített a déli határszakaszon, Olaszország pedig nem engedi kikötni a sorosista NGO-k hajóit. Ennek következtében az illegális bevándorlók ismét Görögországon és a nyugat-balkáni útvonalon próbálkoznak bejönni az unió területére.