Ismét sötétségbe borult kedd éjjelről szerdára virradóra a venezuelai főváros, Caracas nagy része és az ország számos tagállama, az energiaellátásban keletkezett újabb hiba miatt - jelentették hírügynökségek szerdán szemtanúknak a közösségi médián megjelent beszámolóira hivatkozva.

A mostani áramkimaradás eszerint helyi idő szerint körülbelül éjjel fél 12-kor kezdődött és Caracas nagy részén kívül az ország 23 államából 20-at érint.

Nicolás Maduro elnök és az ország villamosenergia-szolgáltató vállalata egyelőre nem szólalt meg az áramszünettel kapcsolatban, noha Maduro április 1-én bejelentette az áramszolgáltatás harmincnapos korlátozását. Juan Guaidó, a több ország által Venezuela ideiglenes elnökének elismert ellenzéki vezető szerdára az utcára hívta az embereket tiltakozásul a közszolgáltatások színvonala és a Maduro-kormány ellen. Guaidó korábban már hangot adott annak a véleményének is, miszerint Maduro politikai tőkeként használja az áramellátás gyakori szüneteltetését.

Juan GuaidóForrás: AFP/Yuri Cortez

Venezuela eddigi legsúlyosabb áramkimaradása március 7-én kezdődött: öt napra szinte az egész ország sötétségbe borult, részlegesen bezártak az iskolák és az állami intézmények. Azóta is többször fordultak elő hasonló időszakok, amelyek további fennakadásokat okoztak a vízszolgáltatásban, a közlekedésben, illetve a kommunikációs hálózatokban is.

Maduro kormánya szerint az áramkimaradás oka a - világ legnagyobb vízi erőművei közé tartozó - Guri-gát elleni szabotázsakció, amely mögött az Egyesült Államok áll. A gát adja az ország energiaellátásnak 80 százalékát.

Guaidó és Washington viszont az évek óta folytatott rossz gazdálkodást és a korrupciót teszi felelőssé az infrastruktúra összeomlásáért.

Venezuelát súlyos gazdasági válság sújtja, amely egyebek között a hiperinflációban, az ellátás hiányában, a gáz-, az áram- és a vízellátásban, valamint a személyszállításban tapasztalható fennakadásokban nyilvánul meg.