Kiderült, hogy valójában 47 éves a magát fiatalkorúnak hazudó migráns

Római migránstábor, Róma, migráns
ROME, ITALY - APRIL 07: African migrants wait in line to eat a meal offered by volunteers in the makeshift camp for migrants and refugees on April 7, 2018 in Rome, Italy. About two hundred African, Kurdish and Eritrean migrants are stuck in the Baobab migration centre, a makeshift camp near Tiburtina train station without water, electricity and toilets. (Photo by Antonio Masiello/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Franciaországban ismét kiderült két illegális migránsról, hogy megdöbbentő módon nem is kiskorúak, ahogyan azt korábban állították. Sőt, valójában még a közelében sincsenek.
Vágólapra másolva!

Most persze könnyen meglepődhetnénk, ha mondjuk ez lett volna az első ilyen eset, de sajnálatos módon a közel-keleti és észak-afrikai bevándorlók már-már hobbiszinten hazudnak a hatóságoknak. Nemcsak a korukról, de a származási országukról és az előéletükről is, gyakorlatilag bármiről, amitől azt remélik, hogy meghosszabbíthatja a tartózkodásukat a befogadóországban.

A közép-nyugat franciaországi Angoulême városában is pont egy ilyen ügy került terítékre. Két illegális bevándorló azt hazudta magáról, hogy 16 évesek. Nyilván a hatóságok sem hülyék, ránézésre azért lehet sejteni valakiről, ha nem fiatalkorú. Ennek ellenére

az eljárás és a tesztek elvégzésének idejére időt nyerhettek a bevándorlók.

Az egyik férfi azt állította, hogy az afrikai Maliból érkezett Európába, de kiderült, hogy nem 16, hanem 21 éves. A legkeményebb viszont csak ezután jött: a másik elvileg egy guineai férfi, aki még egy nyilvánvalóan hamis születési anyakönyvi kivonatot is bemutatott a francia hatóságoknak.

Róla az derült ki, hogy valójában nem 16, hanem 47 éves, ugyanis korábban Spanyolországban egy ilyen útlevéllel vették fel az adatait, végül pedig az akkor rögzített ujjlenyomatai buktatták le.

Christophe Barret ügyész felidézett egy másik ügyet is a közelmúltból, amiben egy magát 17 évesnek valló migránsról derült ki a tesztek után, hogy 32 éves. A rendőrségnek pedig tavaly sikerült felszámolnia egy elefántcsontparti hálózatot, ami a migránsoknak kiállított hamis dokumentumokban utazott.

És hogy nem csak Franciaországban elterjedtek a hasonló csalások, arra jó példa a németországi Hamburg városa is, ahol 2017-ben az összes, magát fiatalkorúnak valló migráns 49 százalékáról derült ki, hogy valójában felnőtt. Svédországban szintén 2017-ben történt meg, hogy 1481 bevándorlón végeztek el vizsgálatokat, és ezeknek 86 százalékáról állapították meg, hogy hazudott, és valójában már nagykorú.