A rosszindulat netovábbjának nevezte az igazságszolgáltatás részéről Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy csaknem százezer eurónak (több mint 30 millió forintnak) megfelelő bírsággal sújtották Korond polgármesterét egy magyar feliratért.

A közösségi oldalán közzétett szerdai bejegyzésében Kelemen Hunor azt írta: kimondhatatlanul felháborítja a marosvásárhelyi ítélőtábla hétfői jogerős döntése által kiszabott méltánytalan és aránytalan büntetés, amit a polgármesteri hivatal homlokzatán olvasható magyar "Községháza" feliratért kell kifizetnie Katona Mihály, korondi polgármesternek.

Úgy tűnik, a határ a csillagos ég, amikor a közösségi vezetőink >>rendreutasítása<< a cél, amiért merészelik használni szimbólumainkat, vagy önkormányzataink homlokzatán megjelenik a magyar felirat - írta bejegyzésében az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szolidaritását fejezte ki a székelyföldi település polgármesterével és a község lakóival.

"Minden létező nemzetközi fórumon hangot adunk felháborodásunknak. Románia az Európa Unió része, és amikor azzá vált, egyetértett olyan nemzetközi egyezményekkel, amelyekre ma fittyet hány. A feljelentő személyétől függetlenül a román igazságszolgáltatás nem szabad megengedje magának, hogy az Alkotmány és a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények betűjével, szellemiségével teljesen szembefordulva hozzon igazságtalan döntéseket" - szögezte le az RMDSZ elnöke.

A korondi bírságolás is a székelyföldi magyar jelképek és feliratok ellen roppant eredményes hadjáratot folytató, perek tucatjait futószalagon megnyerő magyarellenes blogger, Dan Tanasa és az általa vezetett szélsőjobboldali Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentéseinek a következménye.

A bíróság egy jogerős ítélet végrehajtásának elmulasztásaként értelmezte, hogy a polgármester - az ADEC korábbi keresete nyomán kimondott ítélet következtében - eltüntette ugyan a korondi községháza homlokzatáról a Primaria - Községháza feliratot, de helyette a Casa comunala - Községháza feliratot festette fel ugyanoda.A Maszol beszámolója szerint a Hargita megyei törvényszék még a 2016 februárjában hozott ítéletével kötelezte a Községháza felirat eltávolítására Katona Mihályt, aki akkor ugyan eltávolította a feliratot, de 2016 októberében a román nyelvű tükörfordításával együtt visszahelyezte.

Ezután perelte be a magyarellenes blogger által vezetett ADEC a polgármestert jogerős bírósági ítélet végrehajtásának megtagadása miatt. A marosvásárhelyi táblabíróság hétfői ítélete szerint Katona Mihálynak a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, azaz 416 lejt (28 ezer forint) kell kifizetnie 2016. október 21-től számítva minden egyes napért, ami >>Községháza<< felirat eltávolításáig eltelik.A bíróság arra is kötelezte a polgármestert, hogy napi 100 lej késedelmi díjat is fizessen a panaszosnak, azaz Dan Tanasa egyesületének mindaddig, amíg a magyar felirat le nem kerül a községházáról.

Ez azt jelenti, hogy Katona Mihálynak akkor is 456 ezer lej (30,8 millió forint) körüli összeget kell kifizetnie, ha azonnal eltávolítja a feliratot - részletezte az erdélyi hírportál.