Tízezreket menekítenek ki Irán délnyugati részén az árvizek miatt

2019.04.10. 15:51

Tízezreket menekítenek ki Irán délnyugati részén a pusztító árvizek miatt, amelyek a legfrissebb összesítések szerint eddig 77 életet követeltek - közölte a helyi sajtó szerdán.

Szerda reggel megkezdték Huzisztán tartomány székvárosa, Ahváz víz alá került kerületeinek az evakuálását. Emellett az olajban gazdag tartomány több mint kétszáz településéről is embereket menekítettek ki a 70 éve nem látott súlyosságú áradások elől.
Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint összesen mintegy 46 ezer embert helyeztek el a kormány által létrehozott szükségszállásokon.A tartományi kormányzó szerint Ahváz további kerületeiben is árvízriasztást adtak ki, mivel a napokban újabb özönvízszerű esőzéseket jósoltak a meteorológusok.

Agh Ghaleh település víz alatt.Forrás: AFP/Ali Dehghan

A város egyik kórházát hétfőn kellett kiüríteni az áradás miatt.
A délnyugat-ázsiai országban mintegy 1900 települést érintettek az áradások és a rendkívül heves esőzések március 19-e óta. Az ítéletidő az ország nyugati és délnyugati részeit sújtja leginkább.
A hatóságok előzetes becslései szerint az iráni mezőgazdasági ágazatot ért károk nagyjából 98 milliárd forintnak megfelelő összegre tehetőek. Az iráni kormány a múlt héten biztosította polgárait, különösen azokat a gazdákat, akiket érintettek az áradások, hogy minden veszteségükért kárpótolni fogja őket. Az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni azonban csütörtökön arról beszélt, hogy az ország új költségvetése nem fogja fedezni a károk rendezését, ezért a kormánynak más forrásokat kellene keresnie.

Az iráni mezőgazdasági ágazatot ért eddigi károkat közel milliárd forintnak megfelelő összegre becsülik.Forrás: AFP/Ali Dehghan

Az iráni energiaipart és bankszektort sújtó amerikai szankciók érzékenyen érintették az ország költségvetését, ugyanis az iráni kőolajexport mintegy felére csökkent a szankciók miatt.
Haszan Róháni iráni elnök, akit bírálói a katasztrófa rossz kezelésével vádolnak, múlt szerdán azt mondta, hogy az amerikai szankciók is nagyban megnehezítik az árvízi mentést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK