100 kilót fogyott a világ legkövérebb gyereke

2019.04.11. 16:07

Az indonéziai Jáva szigetén élő Arya Permana saját bevallása szerint sokkal boldogabb, amióta lefogyott, annak ellenére, hogy hatalmas mennyiségű bőrfelesleg maradt rajta. Permana 10 éves korában már közel 200 kilogramm volt, onnan sikerült lefogynia több mint 100 kilót egy műtét után. 12 éves korára eldöntötte, profi labdarúgó szeretne lenni, miközben az ágyból sem tudott kikelni. 

Arya Permana 100 kilótól szabadult megForrás: NORTHFOTO/Barcroft Media/Jefta Images / Barcroft Images

Az indonéz Arya Permana 13 éves korára megszabadult korábbi testsúlya felétől, most boldognak érzi magát, hiszen már focizhat, együtt lehet a barátaival, játszhat, folyóba mehet... Azelőtt semmit sem tudtam csinálni, sehova sem tudtam menni, nem tudtam focizni, tollaslabdázni, de most már igen

 - nyilatkozta a korábban súlyosan elhízott Permana.

Arya Permana közel 200 kiló voltForrás: AFP/Mahendra

Egy időben kültéri medencében kellett fürdenie, mert túl nagy volt a zuhanyzáshoz, és magántanuló lett, mert 5 méter gyaloglás után kifulladt. Szülei próbálták mérsékelni rossz táplálkozási szokásait, de elismerték, hogy elkényeztették. Apja azt mondta, hogy

ha édes ételeket és italokat akart enni vagy inni, akkor adtunk neki, ha instant tésztát akart, akkor főztünk neki.

Forrás: AFP/Mahendra

A fiú végül egy gyomor-bypass műtéten esett át, amelyet egy szigorú diéta követett, így sikerült lefogynia. Permana már az első hónapban több mint 30 kilót fogyott, és a súlya fokozatosan csökkent. Ennek eredményeképpen viszont jelentős bőrfelesleg maradt a testén, főleg a mellkasán, a karjain. 

A tinédzser étrendje most már inkább halakból, zöldségekből és gyümölcsökből áll. Egy kilométert is el tud már sétálni az iskolába, és élvezi a barátaival való sportolást. 

Permana most bőrhelyreállító műtétben reménykedik a vizsgái befejezése után. Apja szerint annak ellenére, hogy fia mozog, focizik, tollaslabdázik, és a teste is erős már, a testéről lelógó laza bőrt el kell távolítani  - olvasható a brit The Sun oldalán.