Ismét a káosz felé sodródik Líbia, emiatt migránsok jöhetnek Európába

Tripoli, bevándorló, migráns
TRIPOLI, LIBYA - OCTOBER 08: Mostly African origin 289 illegal migrants are seen at the naval base after being caught by the Libyan security forces in Tripoli, Libya on October 08, 2015. Hazem Turkia / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az oroszok és a kínaiak által támogatott Halífa Haftar tábornok katonai offenzívája miatt a Tripolit fenyegető humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztetett szerdán késő este a líbiai főváros vezetésének több tagja, a nemzetközi szervezetek pedig a harcok elhúzódásától tartanak. A líbiai főváros lakói már menekülnek, ráadásul az országban, főképp annak a Földközi-tenger menti partjainál több százezer fekete-afrikai migráns tartózkodik. Amennyiben még inkább destabilizálódik a helyzet, akkor a fekete-afrikai migránsok mellett a líbiaiak is megindulhatnak Európa felé.
Vágólapra másolva!

"Ha a folytatódnak az összecsapások, az humanitárius katasztrófát okozna Tripoliban, amely több mint 2 millió lakosával az ország legnépesebb városa" - figyelmeztetett Nasszer al-Kario, a tripoli városvezetés válságbizottságának a tagja.

Hozzátette, hogy

Az ENSZ adatai szerint a napokban már körülbelül 5800 ember menekült el Tripoli közeléből, pontos számot azonban sem a világszervezet, sem pedig a tripoli városvezetés nem tud, mert a menekültek nagyrészt a környék biztonságosabb részein élő rokonaiknál húzzák meg magukat.

Fennáll annak a veszélye, hogy egy hosszabb katonai konfliktus esetén a fővárosiak nem az ország vidéki területeire, hanem Európába meneküljenek,

főleg akkor, ha Halífa Haftar tábornok tényleg kiterjeszti uralmát Nyugat-Líbiára (is).

Ráadásul

az országban több százezer fekete-afrikai migráns tartózkodik, akik a polgárháborús körülmények miatt szintén Európába jöhetnek.

null

null

Sokan attól tartanak, hogy az eddig Líbiának csak a keleti részét ellenőrzése alatt tartó, az oroszok és a kínaiak által támogatott Haftar tábornok az ország nyugati része felé indított offenzívája elmélyíti a válságot az országban.

Líbia nyugati része a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert, az Egyesült Államok és az Európai Unió által favorizált egységkormány irányítása alatt áll.

A LANA líbiai állami hírügynökség arról tudósított, hogy Fájez esz-Szarrádzs, az egységkormány miniszterelnöke szerdán összehívta az elnöki tanácsot, és bejelentette, hogy

Az ülésen megvitatták a belső menekültek ügyét is.

Az ENSZ az elmúlt napokban többször is humanitárius tűzszünetet sürgetett, a felszólításokra azonban a szemben álló felek egyelőre nem reagáltak.

Haftar csapatai a múlt héten indítottak offenzívát Tripoli ellen.

A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi akkori vezető 2011-ben végrehajtott megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt,

és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Többek között

Kadhafi nyugatiak általi megbuktatása miatt erősödött fel a migrációs hullám,

amit a diktátor – pénzügyi segítség fejében – visszatartott.

A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot.