Nemzetközi síkon folytatódik a küzdelem a Romániában terrorizmus vádjával – egyébként ártatlanul – öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt székelyföldi magyar férfiak, Beke István és Szőcs Zoltán érdekében – jelentette be Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa nevű civil szervezet elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Lomnici Zoltán – a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke – közölte, az ártatlanul elítélt két férfi érdekében már a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordultak, az eljárás elősegítéséhez pedig Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő saját költségén lefordíttatta a peranyagot angol és magyar nyelvre.

Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, a két terrorizmussal vádolt, vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-énForrás: MTI/Kátai Edit

Az európai parlamenti választások után szeretnének mihamarabb közmeghallgatást Brüsszelben, amelyen felhívnák a figyelmet az erdélyi magyarság helyzetére, és a Beke–Szőcs ügy törvénysértő voltára, továbbá petíciót nyújtanak be az Európai Parlamentnek is, amelyen keresztül ráirányítják a figyelmet a román hatóságok magyarellenes tevékenységére, különösen a bebörtönzött székelyek ügyére– mondta el Lomnici Zoltán, hozzátéve, hogy Bajkai Istvánnal továbbra is együttműködnek az ügyben.

Emlékeztetett rá, az újabb lépésekre azért van szükség, mivel kedden a román legfelsőbb bíróság elutasította az elítéltek felülvizsgálati kérelmét annak ellenére, hogy az ügyvédek egyértelműen elmondták, milyen súlyos eljárási szabálytalanságok történtek, és hogy miért nem áll meg a terrorizmus vádja.

Ez alapján biztosak voltak benne, hogy az Európai Unió tagjának számító Romániában jogszerű döntés születik, de ehelyett politikai határozatot hoztak, amellyel azt szerették volna üzenni, hogy ha a magyarság a megmaradása érdekében a véleményét bármilyen módon kifejti, akkor megtorlásra számíthat– hangoztatta az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke.

Lomnici a döntést elfogadhatatlannak és az egész magyar nemzetet sértőnek minősítette, kiemelve, hogy a két székelyföldi elítéltet politikai fogolynak tekintik.Hozzáfűzte, a külhonban élő magyarság ma Európában a leginkább üldözött nemzet, a román állam pedig keresztényüldözést folytat, az emberi jogok mellett ugyanis a magyar keresztény kisebbség jogait is csorbítja. Erre a nemzetközi közvélemény figyelmét is fel kell hívni, a csíksomlyói pápalátogatás pedig jó alkalom lehet erre– jegyezte meg.

Fejér László, Románia szenátusának Háromszéket (mai neve: Kovászna megye) képviselő szenátora úgy vélekedett, a román legfelsőbb bíróság a felülvizsgálati kérelem elutasításával a titkosszolgálatokat védi, és meg akarja félemlíteni a magyarokat, a székelyeket, hogy beolvadjanak a többségi társadalomba, vagy hagyják el az országot.Elmondta azt is, hogy beadvánnyal fordultak az Európai Tanács főtitkárához és elnökéhez is, amelyben ismertették a magyarság sérelmeit, levelükre várják a választ.

Továbbá személyesen beszélt a feketehalmi börtön igazgatójával is, hogy könnyítsenek azokon a körülményeken, amelyeken lehetséges– közölte Fejér László.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok – hamisan – arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

A valóságalapot nélkülöző vádirat alapján a két székelyföldi férfi a helyi román közösségre akart ráijeszteni, hogy máskor ne szervezzen katonai parádét a nemzeti ünnepen.

Az elítéltek jogi képviselői szerint azonban az állítólagos robbanószerkezethez használatos petárdák senkinek az életét nem veszélyeztették, másfelől a vádiratban leírt bűncselekmény célja nem felel meg a terrorizmusról szóló törvényben felsorolt, országos és nemzetközi szintű fenyegetést feltételező meghatározásnak.