Rendőrök lőttek le egy Down-szindrómás férfit Svédországban

2019.04.12. 16:13

Vádat emeltek két svéd rendőr ellen, amiért lelőttek egy játék fegyverrel játszó, Down-szindrómás férfit az utcán. 

A 20 éves Eric Torell, akinél korábban az autizmus egyik formáját is diagnosztizálták, és egy hároméves értelmi képességeivel rendelkezett, tavaly augusztus 2-án a hajnali órákban kilopódzott az utcára az apja lakásából egy géppisztoly formájú játék fegyverrel játszani. A rendőrök azt hitték, hogy valódi fegyver van nála, ezért 25 lövést adtak le Torellre. A fiatalembert három lövés találta el, rövid időn belül belehalt sérüléseibe.

Martin Tiden ügyész szerint a fiatal meggyilkolásával gyanúsított rendőrök nem követték az ilyen esetekre vonatkozó megfelelő eljárást, ellenkező esetben láthatták volna, hogy

Eric, az áldozat, nem jelentett veszélyt.

Az eset társadalmi vitát gerjesztett a halált okozó erőszak hatósági alkalmazásáról.

Egy rendőr ellen gyilkosság, két társa ellen pedig kötelezettségszegés miatt emeltek vádat.

Tiden ugyanakkor hangsúlyozta, a rendőrök jogosan nyitottak tüzet Torellre, amikor nem reagált felszólításukra, hogy dobja el a „fegyverét”, de abba kellett volna hagyniuk a tüzelést, amikor hátat fordított nekik.

Remélem tisztázhatjuk a történteket, hogyan sülhetett el balul a dolog, és megváltoztatják a rendőrségi kiképzést, mert az ilyesmi nem fordulhat elő– mondta Torell anyja a TT svéd hírügynökségnek nyilatkozva.

A svéd rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt húsz évben a rendőrség lövéseitől évente átlagban egy ember halt meg. Az utóbbi öt évben viszont növekedést mutat a statisztika, csak tavaly 6 ember halt meg a rendőrség miatt.

Anders Thornberg svéd rendőrfőnök felkérte a kormányt, hogy vizsgálja felül a szolgálati fegyverek használatára vonatkozó szabályokat.