Kiadatásáig fogva tartják a venezuelai katonai hírszerzés Madridban őrizetbe vett volt vezetőjét

Vágólapra másolva!
A kiadatásáról hozandó döntésig letartóztatásban marad Hugo Carvajal, a venezuelai katonai hírszerzés korábbi vezetője, akit pénteken vettek őrizetbe Madridban - közölte az ügyében eljáró spanyol bíróság szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az 59 éves volt kémfőnököt

kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos vádak miatt köröztetik az amerikai hatóságok.

Hugo Chávez néhai venezuelai elnök egykori bizalmasát 2008-ban vádolták meg az Egyesült Államokban azzal, hogy védelmet biztosított a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) drogszállítmányainak, illetve fegyverekkel és logisztikai támogatással segítette a marxista gerillaszervezetet.

Szombati meghallgatása során

Carvajal tagadta, hogy köze volt kábítószer-kereskedelemhez és a szóban forgó kolumbiai lázadó csoporthoz,

és elutasította esetleges kiadatását az Egyesült Államoknak. Ha hozzájárult volna, hogy kiadják, azonnal amerikai őrizet alá kerül.

Az amerikai hatóságoknak most hivatalosan is be kell nyújtaniuk kiadatási kérelmüket, amelyről a spanyol bírák döntenek majd, az eljárás így több hónapig is eltarthat.

Az amerikai kormány egy tisztségviselője pénteken a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Carvajal értékes információk birtokában van Nicolás Maduro venezuelai elnökre vonatkozóan, és hajlandó együttműködni. A volt tábornok nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy

Twitter-oldalán nyilvánosan elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként

Juan Guaidó ellenzéki vezetőt, és ugyanerre biztatta katonatársait is.