Európát nem szabad birodalommá szervezni

ORBÁN Balázs
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.
Vágólapra másolva!
Európát nem szabad birodalommá szervezni – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egy kolozsvári diákkonferencián.
Vágólapra másolva!

Az EU sikerét a tagállamoknak az az ősi tudása adta, hogy a közösség csak egyenlő, szabad nemzetek együttműködéseként működtethető. Az európai kontinenst eddig senki nem tudta birodalommá szervezni, az erre irányuló kísérletek mindig kudarcot vallottak – mondta az államtitkár az MTI-nek.
Most újra ilyen kísérletek korát éljük. Ez nagyon veszélyes, mert, ahogy látjuk,

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Balázs válságtüneteknek nevezte, hogy míg az EU megpróbálja birodalommá szervezni magát, nem tudott választ adni a migrációs kihívásokra, és az egyik legerősebb és legfontosabb tagállama, az Egyesült Királyság úgy döntött, elhagyja a közösséget.
Ezekre a válságtünetekre választ kell találni. A válasz pedig nem Brüsszelből, hanem a tagállamokból kell, hogy érkezzék.

A politikus a kolozsvári közgazdász és jogász hallgatók Mikó Imre Szakkollégiumának konferenciáján szólalt fel. A 12. alkalommal megszervezett konferencia az emberi tényezők alakulását próbálja körüljárni a 21. század közgazdaságtani, illetve jogtudományi fejlődésében.