V4NA: Luxusjachtokon érkeznek a migránsok Olaszországba

2019.04.13. 19:30

Orosz maffiózók luxuskörülmények között, jachtokon utaztatják a tehetős migránsokat. Egy út tízezer euróba kerül, a maffiózók így akár hétszázezer eurót is kereshetnek egy út alatt – írja a V4NA. A migránsokkal teli jachtok úti célja rendszerint Olaszország.

Fejenként 10 000 euróért, luxusjachton szállítja a migránsokat Olaszországba az orosz maffia, ami köztudottan jó kapcsolatot ápol az embercsempészekkel.

Miközben az olasz kormány a zárt kikötők elvére alapozza a politikáját, az embercsempészek új útvonalakon igyekeznek hajókon becsempészni az embereket Olaszországba. A bűnözői körök egyre gyakrabban használnak ehhez luxusjachtokat. Az ügyre állított nyomozók az orosz maffiát sejtik a háttérben.

A migránsok akár 10 ezer eurót is fizetnek egy útért (képünk illusztráció)Forrás: Flickr/Jos Dielis

A hírek szerint a hajókon a migránsokat csempésző legénység többnyire orosz vagy grúz nemzetiségű. Törökországból gyakran amerikai zászló alatt jachtokkal vagy vitorlásokkal csempészik a migránsokat Olaszország Calabria vagy Puglia tartományaiba.

A nyomozók szerint az embercsempészek alkalmanként mintegy 70 migránst csempésznek egy hajóval, így utanként 700 000 euró üti a maffiózók markát. A migránsok többnyire kurdok, szírek vagy irakiak, akik Isztambulban lépnek fedélzetre.