Több nyugat-európai ország meghosszabbította a migráció miatt a határellenőrzést

2019.04.14. 15:45

Egyre több ország ragaszkodik a határellenőrzéshez - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség, amely összegyűjtötte ezeket az országokat. Egy biztos: egyre többen vannak.

A Schengen-övezet 26 országból áll és elvileg ezen országok között nem kellene, hogy legyenek határellenőrzések, azonban az elmúlt években egyre több ország döntött úgy a kontinenst érintő migrációs nyomás miatt, hogy a jogi lehetőséget kihasználva szakaszosan bevezeti a határellenőrzéseket. A V4NA összegyűjtötte azokat az országokat, akik élve a jogszabállyal, hosszabbítást kértek az uniós hatóságoktól:

  • Franciaország és Ausztria: jelezték a brüsszeli hatóságok felé, hogy meg kívánják hosszabbítani saját határaikon a határellenőrzéseket.
  • Dánia: a skandináv ország nemrég novemberig hosszabbította meg az ellenőrzéseket a dán határokon, mivel "Európa határai még mindig nyomás alatt vannak." Dániában a terrrorfenyegetettséget továbbra is komolyan kell venni és ezért fontos a határellenőrzés fenntartása - indokolta meg a lépés szükségességét Inger Støjberg dán belügyminiszter.
  • Svédország: az Európai Bizottság pénteken a dánokéhoz hasonló jelzést kapott a svédektől is.
Migránson a német-osztrák határonForrás: AFP/Anadolu Agency/Sebastian Widmann
  • Németország: A német belügyminisztérium írásban tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy 2018 novembere és 2019 februárja között havonta átlagosan 950 illegális határátlépést regisztráltak a német hatóságok. Továbbá a "migrácós kockázat" a Földközi-tenger keleti vidékén valamint a Balkán-útvonalon az elmúlt időszakban megnövekedett. És az úgynevezett "illegális szekunder migráció" visszaesése sem várható Németországban. "Ezért Németország nem engedheti meg magának, hogy felhagyjon a határellenőrzésekkel" - írta a Horst Seehofer, német belügyminiszter az Európai Bizottság alelnökének, Frans Timmermans-nak, amelyről először a Bild am Sonntag számolt be. A meghosszabbításnak köszönhetően a bajor-osztrák határon a 2019. november 11-ig lesznek határellenőrzések. Németország 2015 őszétől ellenőrzi a határait, miután migránsok tízezrével indultak el Görögországból a Balkán-útvonalon át Nyugat-Európába.