Svédország erősen bevándorláspárti miniszterelnöke, a szociáldemokrata Stefan Löfven vasárnap nyilatkozott a Dagens Nyheter című liberális lapnak. Az interjú témája a migráció és a magyar kormány ehhez való viszonya volt. Löfven ezzel kapcsolatosan kijelentette, hogy ha rajta múlna, akkor megvonná az európai uniós forrásokat hazánktól, mivel nem vagyunk hajlandóak befogadni migránsokat.

Stefan Löfven kormányfő nem rejti véka alá, hogy rajong a migránsokért, mivel pártjának, a szociáldemokratáknak (PAS) a svédek körében tapasztalt drasztikus népszerűségvesztése miatt égető szüksége van az állampolgárságot kapott bevándorlók szavazataira.

Stefan LöfvenForrás: AFP/Thierry Charlier

Március elején szintén a liberális Dagens Nyheter-nak adott interjújában azt mondta, hogy az Iszlám Állam migráns hátterű, svéd állampolgárságú terroristáinak joga van visszatérni Svédországba, annak a lehetőségét, hogy a dzsihadistákat megfosszák a svéd állampolgárságúktól pedig kizártnak nevezte.

Szerinte az Iszlám Állam katonáit vissza kell integrálni a társadalomba.

A visszafogadást a terroristák egyébként úgy „hálálták meg", hogy iszlamista harcosok toborzásába fogtak a helyi migránsok körében.Mostani nyilatkozatában Löfven arról beszélt, hogy - szerinte - meg kell büntetni az Európai Unió azon tagállamait, amelyek nem fogadnak be migránsokat, és külön kiemelte hazánkat - írja a cikket szemléző 888.hu

„Elfogadhatatlan, hogy Magyarország blokkolja az uniós migránsügyi szabályozásokat, miközben az EU kohéziós politikájának a nyertese" – közölte a svéd kormányfő.

Stefan Löfven nyíltan kijelentette: azt akarja, hogy a következő EU-s költségvetésben – azaz 2021-től – komoly pénzügyi következményei legyenek annak, ha egy tagállam nem fogad be migránsokat.

Véleménye alapján tehát úgy lehetne a helyzeten változtatni, ha a bevándorlásellenes tagállamoktól megvonnák az uniós támogatásokat.Löfven interjúja egyértelműen fenyegetésként értelmezhető Magyarország és a többi bevándorlásellenes kormánnyal rendelkező, elsősorban közép-kelet-európai állam felé.

Egyre több a bűncselekmény Svédországban a migránsok miatt

A svéd kormány bevándorlást támogató politikájában tehát nem várható változás, annak ellenére, hogy a bűnügyi statisztikák tovább romlottak az utóbbi években.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a statisztikák alapján1975 óta a szexuális bűncselekmények száma 1666 százalékkal emelkedett. A svéd statisztikai hivatal korábban azt is vizsgálta, milyen arányban vesznek részt külföldiek a bűncselekményben, azonban az adatok vizsgálatát 2005-ben befejezték, mert akkor már
2,5-szerese volt a bűncselekményre való hajlam a migránsok esetében, mint a svédekében.

A skandináv államban tavaly mintegy 1,54 millió bűncselekmény történt, és ez 2 százalékos növekedés 2017-hez képest.

A nőkkel szembeni támadások aránya 3 százalékkal nőtt 2017-hez képest, míg a gyerekekkel szembeni támadások száma 1 százalékkal emelkedett.

A bejelentett nemi erőszakok száma 8 százalékkal nőtt 2018-ban, míg a gyerekek esetében ez a szám 13 százalékkal emelkedett.

Mindezek ellenére a svéd kormány csak tavaly132 ezer migránst fogadott be. 

Svédországban legutóbb 2017. április 7-én került sor terrortámadásra, amikor az Iszlám Állam egyik üzbég migráns szimpatizánsa Stockholmban a tömegbe hajtott, és így meggyilkolt 5 embert, 14-et pedig megsebesített.

Özönlenek a migránsok Svédországba

2018-as adatok alapján a Svéd Királyság lakosságának a 25 százaléka bevándorló, vagy bevándorló háttérrel rendelkezik. Ez 2,55 millió embert jelent. Ha a bevándorló hátterűek körébe beleszámoljuk azokat is, akiknek az egyik szülője nem a skandináv államban született, akkorez az arány 32 százalék, ami 3,3 millió főnek felel meg.A svéd migrációs politikával kapcsolatosan Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Stockholmi Egyetemen tartott március 26-i előadásán kijelentette: a svéd emberek is egyetértenek abban, hogy a migráció a legfontosabb európai kérdés.

A stockholmi baloldali kormánykoalíció ugyanakkor nem akarja tudomásul venni az állampolgárai véleményét.