Saría-őr volt a fake news média kedvenc migráns hátterű terroristafelesége

2019.04.15. 15:06

Szemtanúk állítása szerint hazudik a brit állampolgárságától megfosztott, de ennek ellenére mégis Nagy-Britanniába visszatérni akaró bangladesi migráns hátterű nő, Shamima Begum. A terroristafeleség ugyanis azt állította, hogy Szíria Iszlám Állam által elfoglalt egykori lakhelyén ő nem vett részt a terrorszervezet tevékenységében, csupán házimunkát végzett. Most kiderült, Begum valójában saría-őr volt, akinek az volt a feladata, hogy felügyelje, az Iszlám Állam alávetettségében élők betartják-e a saría törvényeit, vagy sem. Ezenkívül kiskorú lányokat toborzott, akiket majd hozzáadtak a dzsihadistákhoz. Az őt támogató Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt erősen bevándorláspárti elnöke, és a mögötte álló fake news média természetesen már hetek óta azt követeli, hogy Nagy-Britannia fogadja vissza a terroristafeleséget.

Ahogy az Origo beszámolt róla, a most 19 éves Shamima Begum 2015-ben három barátnője társaságában szökött a szíriai Rakkába, az Iszlám Állam fővárosába, ahol hozzáment a terrorszervezet egyik 27 éves, holland állampolgárságú harcosához.

Shamima BegumForrás: AFP/Laura Lean

Az elmúlt években a bangladesi származású nőnek három gyereke született, akik sajnálatos módon elhunytak.

A terroristafeleség jelenleg egy szír migránsközpontban tartózkodik.

Március elején Sajid Javid brit belügyminiszter megvonta Begum brit állampolgárságát, és közölte, hogy a nő nem térhet vissza Nagy-Britanniába.

Felmerült, hogy bangladesi állampolgársággal is rendelkezhet a szülei révén, ezt azonban a délkelet-ázsiai ország kormánya cáfolta.

Magyarán: ők sem akarják befogadni a terroristafeleséget.

Begum az elmúlt időszakban több angol nyelvű újságnak is nyilatkozott.

Ezekben következetesen tagadta, hogy bármilyen mértékben is hozzájárult volna az Iszlám Állam tevékenységéhez, saját bevallása alapján csupán házimunkát végzett.

Egyébként nem bánta meg, hogy a terrorszervezethez csatlakozott, de időközben rájött, mégis jobb lenne Nagy-Britanniában élni.A The Telegraph című brit konzervatív napilag vasárnapi számában megjelent információk alapján Shamima Begum hazudott a Szíriában játszott szerepéről.A lap oknyomozó újságíróinak szemtanúk ugyanis beszámoltak a migráns valódi tevékenységéről az Iszlám Állam keretén belül.

Elmondták: a terroristafeleségnek az volt az egyik feladata, hogy felügyelje, az alávetettségben élők betartják-e a rendkívül szigorú iszlám jogrendet, a saríát.Kiemelték, hogy Begum egy Kalasnyikov típusú fegyverrel követelte meg a saría alkalmazását, és ő volt a legkegyetlenebb saría-őr Rakkában.
A bangladesi migráns tevékenységéért havonta 500 és 1500 font közötti összeget kapott.Továbbá aktívan részt vett Európában élő, migráns hátterű tinilányok toborzásában, akiket később az Iszlám Állam terroristáihoz adtak feleségül.

Helyiek szerint Begum szemtanúja volt több öngyilkos merényletnek is.A terroristafeleség apja, Ahmed Ali azt nyilatkozta, hogy megtámadja a bíróságon a belügyminiszter azon rendeletét, amellyel megfosztották a lányát a brit állampolgárságától – írja a London Evening Standard.

Szerinte, ha felmerült annak a gyanúja, hogy a lánya követett el valamilyen bűncselekményt, azt Nagy-Britanniában kell kivizsgálni, erre az időszakra pedig haza kellene őt engedni.

A család által felfogadott, Shamima Begum érdekeit képviselő, szintén migráns hátterű ügyvéd, Tasnime Akunjee azt követeli, hogy a londoni belügyminisztérium hozza nyilvánosságra a védence elleni bizonyítékokat.

Tasnime AkunjeeForrás: Twitter/Mohammed T. Akunjee

A terroristafeleséget támogató brit baloldal feje, az antiszemitizmussal gyanúsított Jeremy Corbyn munkáspárti elnök mindezek ellenére azt akarja elérni, hogy Begumot fogadja vissza Nagy-Britannia. Legalábbis ezt nyilatkozta február 22-én a Independent Televisionnek, amit az Origo is szemlézett. 

A nemzetközi balliberális fake news média szintén aktívan támogatja a terroristafeleséget, és propagandát folytatnak már hónapok óta annak érdekében, hogy elősegítsék a visszatérését a szigetországba. 

A The Telegraph szivárogtatásai után valószínűleg kétszer is meggondolják, hogy továbbra is kiállnak-e az Iszlám Államnak dolgozó bangladesi migráns mögött. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK