Ég a párizsi Notre-Dame székesegyház - videó

Notre-Dame, tűz
Smoke and flames rise during a fire at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, potentially involving renovation works being carried out at the site, the fire service said. - A major fire broke out at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky, the fire service said. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year, where renovations are currently underway. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)
Vágólapra másolva!
Kigyulladt és leégett hétfőn a párizsi Notre-Dame székesegyház. A világhírű épület csúcsa ledőlt, a teteje pedig beomlott, és az egyik harangtornyát is elérték a lángok. A tűzoltók attól tartottak, hogy leszakadnak a harangok is és ettől a torony is összedőlhet. Éjfél előtt nem sokkal azt jelentették be, hogy ezt sikerült elkerülni. A tüzet ugyanakkor továbbra sem oltották el. Katasztrófavédelmi szakértők korábban az AFP-nek és a BBC-nek is azt mondták: nem biztos, hogy el tudják oltani a tüzet. Valószínűleg meg kell várni, amíg egyszerűen elég minden éghető, és elalszik. A kereszténység egyik legnagyobb jelképe éppen a nagyhét első napján gyulladt ki. Egyelőre nincs olyan hír, hogy gyújtogatásról lenne szó, az ügyészség eddig gondatlanságból elkövetett bűncselemény miatt nyomoz.
Vágólapra másolva!

A tűz pontos okát egyelőre nem tudják a tűzoltók sem, akik folyamatosan dolgoznak az épületben. Az oltás lassúnak és szervezetlennek tűnik kívülről, a tűzoltók pedig már érezhetően elkezdtek magyarázkodni, felkészítve a közvéleményt a hatalmas pusztulásra.

Egy tűzoltó névtelenül azt mondta, hogy be kellene menni az épületbe, de az emberélet az első, ezért nem kockáztatják a tűzoltók életét. Egy másik tűzoltó pedig azt mondta, hogy "ez egy nagyon nehéz tűz".

A tüzet élő adásban itt követheti egy fix kameráról:

Az első hírek szerint az a legvalószínűbb, hogy a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább a 850 éves, gótikus épületben. A felső szint ég a leginkább. Gyújtogatásról egyelőre nem szólnak hírek.

Az egyik francia hírtelevíziónak egy tűzoltó szakértő azt mondta, hogy szinte biztos, hogy az épületen belül minden megsemmisült, ami ugyanis kívülről ilyen látványosan ég, ott belül minden elpusztul.

A Le Figaro emlékeztet, hogy Macron elnök kormánya tavaly 2 és félmillió eurót elvont a felújítási munkáktól. A Notre-Dame rektora már akkor jelezte, hogy ez súlyos problémákat okozhat.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében burkoltan bírálta a francia kormányt. Azt írta, szörnyű nézni a pusztító tüzet, tűzoltó repülőgépeket kellene minél gyorsabban bevetni.

Luc-Antoine Lenoir a Figaro újságirója a helyszínen van és arról számolt be, hogy

sokan zokognak az utcán, a Notre Dame pusztulását látva.

Forrás: AFP/Francois Guillot

A hatalmas tűzről több videót is feltöltöttek:

Szemtanúk szerint az épület darabjai folyamatosan zuhannak le az utcára. A környéket lezárták. A párizsi ügyészi hivatal vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, mi vagy ki okozta a tüzet.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják el az épület környékét, hogy ne akadályozzák a munkát. Attól félnek, hogy kiég és összedől az egész templom. Egyelőre az épület csúcsa és a teljes tetőszerkezet omlott be. A hatóságok szerint nem sérült meg senki.

Este kilenc órára

az egyik harangtornyot is elérte a tűz.

Forrás: AFP/Bertrand Guay

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője szerint a tűz a 19. és a 13. századi födémet rongálta meg. "Minden lángokban áll, semmi fog maradni a födémből" – mondta.

A kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében.

– mondta a tűzoltóság szóvivője este 10 óra körül.

A francia belügyminisztérium ekkor arról tájékoztatottm hogy a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak:

amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

"A tűz elérte a tető felületének kétharmadát, amely beomlott, akárcsak a huszártorony. Jelen pillanatban a székesegyház hátsó részének megmentésén dolgoznak, ahol a legértékesebb műkincsek vannak, amelyeket megpróbálunk kimenekíteni" – mondta Jean-Claude Gallet tábornok, a párizsi tűzoltóbrigád parancsnoka, aki szintén a helyszínen tartózkodik.

A következő művelet az északi harangtorony megmentésére irányul. Megvan a veszélye, hogy a tűzben elégnek a harangokat tartó kötelek. Ha a harangok összeomlanak, az a torony ledőlését jelenti" – tette hozzá.

Az alapszerkezet várhatóan megmarad, gyakorlatilag minden más elpusztult

A BBC szerint a tűzoltók megerősítették, hogy az épület alapszerkezetét sikerült megmenteniük, így a székesegyház nem fog teljesen összeomlani.

A székesegyház nyugati részében álló két tornyot is sikerült megmenteni - mondta Jean-Claude Gallet a helyszínen, aki szerint a tűzoltók majdnem egy órán át vizsgálták át elemlámpákkal az északi torony tetőszintjeit.

Gallet szerint a tűzoltási munkálatok továbbra is tartanak, s még mindig fennáll a veszélye annak, hogy egyes belső szerkezeti elemek összeomolhatnak.

A tetőszerkezet kétharmada elpusztult.

Az éjszaka folyamán igyekeznek majd lehűteni a felhevült épületet.

Azt is közölték, hogy egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során.

Emmanuel Macron elnök éjfél előtt nem sokkal szűkszavú nyilatkozatot tett, kérdezni nem lehetett. Azt mondta, újjáépítik a Notre Dame székesegyházat. Ehhez nemzetközi adományokat kérnek. "A legrosszabbat elkerültük, még ha a csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek"- ismerte el.

A Notre-Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel. A székesegyház a kereszténység egyik legjelentősebb jelképe, a világörökség része.