Az Origo részletesen beszámolt arról, hogy a muszlim migránsok hogyan ünnepelték a közösségi médiában a több mint 850 éves keresztény szimbólum, a Notre-Dame székesegyház leégését. Mint kiderült, nem egyszerű muszlim migránsok, hanem egy szervezet is beállt a gyalázkodók közé. A Francia Diákok Nemzeti Szervezetének egyik muszlim vezetője egészen hihetetlen módon reagált arra, hogy a Notre-Dame leégése után országos és nemzetközi szolidaritási gyűjtőakció indult az újjáépítés megkezdése érdekében. 

Az azóta már törölt, de óriási felháborodást kiváltott Twitter-üzenetekben a lille-i diákszervezet alelnöke és a szervezet egyik tagja durván gúnyolódott a gyűjtésen:

Nem érdekel, hogy mi történt a párizsi Notre-Dame-mal, mert egyébként sem érdekel Franciaország történelme.

Ezt az üzenetet Hafsa Askar küldte, neve alapján egyértelműen muszlim közegből származó, kora alapján valószínűleg nem első generációs migráns hátterű diákvezér. Üzenetét egy órával a tűz kirobbanása után küldte el, majd később így folytatta: Vajon meddig folytatják még az emberek ezt a siránkozást? Túlságosan is ragaszkodnak a francia identitáshoz, amikor ez csak a kis fehérek delíriuma.

A székesegyház belseje a pusztító tűz utánForrás: AFP/-

A bejegyzéseket követően a francia internetezők felháborodottan kérték számon a twittelő diákot, akit a Francia Diákok Nemzeti Szervezetének elnöke védett meg azzal, hogy semmi sem indokolja, hogy a Twitter-bejegyzés miatt megtámadják Hafsa Askart, „csak azért, mert valamivel nem értett egyet”. Üzenetét még azzal is kiegészítette az elnök, hogy „az internetes zaklatás egy bűncselekmény, aminek 16%-a nőket érinti, és egész életeket rombol le”. Ez a Twitter-üzenet további 400 kemény hangú elítélő reakciót váltott ki. Mélanie Luce, a szervezet elnöke végül is elismerte a Le Figarónak, hogy a komoly felháborodást kiváltott üzenetek formai és tartalmi szempontból sem fogadhatók el, majd megkérte a twittelő vezetőket, hogy azokat töröljék. Ugyanakkor semmilyen retorziót vagy egyéb intézkedést nem jelentett be, és ahogy fogalmazott „csak azért elküldeni valakit, mert mondott valamit, nem lehet”. Szerinte a militánsokat, tehát a diákszervezet tagjait további oktatásban kell részesíteni.

Gilles-William Goldnadel, az Ügyvédek Határok Nélkül szervezet elnöke, a Le Figaro közismert esszéistája felháborodásának adott hangot, és bejelentette, hogy pert indítanak a francia embereket súlyosan sértő Twitter-üzenetek miatt.