Az adófizetők pénzéből is bérelhet ügyvédet a saría-őr terroristafeleség

Begum, Shamima arckép, portré FOTÓ KÉPKIVÁGÁS SZEMÉLY
London, 2019. február 19. A londoni rendőrség által közzétett, 2015. február 20-án készült felvétel az akkor 15 éves Shamima Begumról a londoni Gatwick repülőtéren. Az ITV brit kereskedelmi televízió 2019. február 19-én este közölt értesülése szerint a brit belügyminisztérum megvonta a brit állampolgárságot Shamima Begumtól, aki négy éve, két barátnőjével Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez. MTI/EPA/Londoni rendőrség/Londoni rendőrség
Vágólapra másolva!
Szinte nem telik el hét anélkül, hogy ne jönne egy újabb csavar a négy éve az Iszlám Államhoz csatlakozó terroristafeleség, Shamima Begum ügyében. Az iszlamista nőről például a múlt héten derült ki, hogy a legkegyetlenebb, Kalasnyikovval járőröző erkölcsrendőr volt a terrorszervezet fővárosában. Most pedig, hogy minden tette ellenére jogosult a brit adófizetők pénzéből finanszírozott jogi támogatásra, amivel az állampolgárságának elvételét támadhatja meg.
Vágólapra másolva!

A most 19 éves Shamima Begum 2015-ben két barátnője társaságában szökött a szíriai Rakkába, az Iszlám Állam fővárosába, ahol hozzáment a terrorszervezet egyik 27 éves, holland állampolgárságú harcosához. Az elmúlt években a bangladesi származású nőnek három gyereke született, akik sajnálatos módon elhunytak. A terroristafeleség jelenleg egy szír migránsközpontban tartózkodik.

Március elején Sajid Javid brit belügyminiszter

megvonta Begum brit állampolgárságát,és közölte, hogy a nő nem térhet vissza Nagy-Britanniába.

Felmerült, hogy bangladesi állampolgársággal is rendelkezhet a szülei révén, ezt azonban a délkelet-ázsiai ország kormánya cáfolta.

A nő szökése után számos interjút adott, amiben például az Iszlám Államban töltött idejét is részletesen taglalta. Ugyanakkor furcsa módon

a kezdetekkor még úgy nyilatkozott, hogy semmit sem bánt meg a „kalifátusban" töltött időből, de újabban már inkább azért könyörög, hogy fogadják vissza a britek.

Meneküléséről például csak annyit mondott, hogy „gyenge voltam", és hogy az Iszlám Állam nem érdemelt győzelmet a korrupció és az elnyomás miatt. Tehát itt még mindig nem a szélsőségességgel és a népirtásokkal volt baja.

A három tinédzser, akik 2015-ben az Iszlám Államhoz utaztak, középen Shamima Begum. Forrás: AFP

De az iszlamista feleség azt is elárulta, hogy például az első, kukában látott levágott fej sem különösebben rázta meg.

- mondta.

Férje később úgy írta le nejét, hogy „ő a tökéletes feleség", és természetesen mentegetni is próbálta, miszerint Begum csak egy egyszerű háziasszony volt, aki az Iszlám Államban töltött éveiről elmondta, hogy szerinte „teljesen normális élet volt, pont olyan, mint amiket a propagandavideókon mutattak". A szökése után a terroristák között maradt nőkről pedig azt mondta, hogy tiszteli a döntésüket, amiért kitartottak.

Ha pedig túlélik, biztosan szégyellnék őt, amiért elmenekült.

Tehát miután a brit belügyminiszter nemes egyszerűséggel megvonta az állampolgárságát, Shamima Begum kommunikációja váratlan fordulatot vett. A Times-nak április elején már arról beszélt, hogy „mindent megbánt, amit Szíriában tett", és egy második esélyért könyörög Nagy-Britanniának.

- mondta. Begum szerint korábban csak azért vélekedett máshogy, mert attól tartott, hogy a fanatikus iszlamisták a táborban rágyújtják a sátrát. Sőt, azt is megbánta állítása szerint, hogy egyáltalán szóba állt az újságírókkal, ugyanis teljesen kétségbe volt esve a hazajutást illetően.

- fogalmazott.

Férjén kívül az otthon maradt családja és a felbérelt ügyvédek is szeretnék áldozatként, egyszerű háziasszonyként beállítani. Még a baloldali-bevándorláspárti Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn szerint is vissza kellene fogadni.

Múlt héten azonban érdekes hírek láttak napvilágot, amiket a The Telegraph című brit konzervatív napilap írt meg.

A beszámolók szerint Shamima Begum hazudott a Szíriában játszott szerepéről

- megdöbbentő. A lap újságíróinak szemtanúk meséltek a migráns valódi tevékenységéről az Iszlám Állam keretén belül.

Shamima Begum. Forrás: AFP/Laura Lean

A terroristafeleségnek az volt az egyik feladata, hogy

felügyelje, az alávetettségben élők betartják-e a rendkívül szigorú iszlám jogrendet, a saríát. Kiemelték azt is, hogy Begum egy Kalasnyikov típusú fegyverrel követelte meg a saría alkalmazását,

és ő volt a legkegyetlenebb saría-őr Rakkában.

A bangladesi migráns tevékenységéért havonta 500 és 1500 font közötti összeget kapott. Továbbá aktívan részt vett Európában élő, migráns hátterű tinilányok toborzásában, akiket később az Iszlám Állam terroristáihoz adtak feleségül. Helyiek szerint Begum szemtanúja volt több öngyilkos merényletnek is.

Begum apja közben bíróságra akarja vinni lánya állampolgárságának elvételét. Szerinte azokat a bűnöket, amivel a terrorista gyerekét gyanúsítják, Nagy-Britanniában kellene kivizsgálni, erre az időszakra pedig haza kellene őt engedni. Shamima Begum a család által felbérelt, szintén migráns hátterű ügyvédje, Tasnime Akunjee pedig azt követeli, hogy a londoni belügyminisztérium hozza nyilvánosságra a védence elleni bizonyítékokat.

Most pedig már ott tart a nő ügye, hogy kedden a brit külügyminiszter, Jeremy Hunt bejelentette, hogy az Igazságügyi Minisztériumban

döntés született arról, hogy Shamima Begum jogi segítséget kaphat az adófizetők pénzén.

A tárcavezető elmondta, hogy rendkívül kényelmetlenül érezte magát a döntés miatt, de kénytelen voltak meglépni, ugyanis a korlátozott anyagi forrásokkal rendelkező embereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy megtámadjanak egy rájuk kiszabott állami döntést.

A támogatást olyanok kapják tehát, akik a konkrét helyzetükben (ez esetben egy szíriai táborból) nem tudnának megfizetni egy ügyvédet maguknak, legyenek akár gyanúsítottak vagy áldozatok, mindezt természetesen közpénzből. És mivel Begum állampolgársági ügye még nem lefutott, így neki is meg kell kapnia ezt.

Röviden tehát úgy lehet leírni az ügyet, hogy volt egy 15 éves muszlim bevándorló hátterű lány Nagy-Britanniában, aki két barátnőjével kiutazott az Iszlám Államhoz. Az ott töltött négy év alatt hozzáment egy holland dzsihadistához, szült neki három gyereket, majd miután megszökött a terrorszervezettől, elég furcsán kommunikálta le a 2015 utáni időszakot. Először a megbánás legkisebb jelét sem mutatta, majd amikor a brit kormány elkezdett bekeményíteni és elvették az állampolgárságát, hirtelen könyörögni kezdett, hogy hazatérhessen. Miközben a családja és a férje is próbálja áldozatként bemutatni, kiderült róla, hogy a szemtanúk szerint a legkegyetlenebb iszlamista erkölcsrendőr volt Rakkában, az Iszlám Állam fővárosában, aki Kalasnyikovval járta az utcákat.

Szóval ennek a nőnek, a család által felbérelten kívül most lehetősége nyílik majd további jogi segítséget kérnie a brit adófizetők pénzéből, a brit állam ellen.