Az olaszok nagy része erősebb politikai együttműködést akar Magyarországgal

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án.
Vágólapra másolva!
Az olaszok 39 százaléka határozottságukért értékeli a magyarokat, 52 százalék bizalmat érez Magyarország iránt, 45 százalék kiemelten támogatja a két ország közötti politikai kapcsolat erősítését – derült ki a Piepoli olasz közvélemény-kutató intézet kedden Rómában bemutatott felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az adatokat Livio Gigliuto, az intézet alelnöke mutatta be a római magyar nagykövetség által kedden, Rómában rendezett találkozón.

A „Hogyan látják az olaszok Magyarországot?” című felmérés adatai szerint az olaszok 39 százaléka a határozottságot tartja a magyar nép fő jellegzetességének.

A megkérdezettek további 24 százaléka a magyart baráti népnek tartja. Az olaszok 17 százaléka Magyarországot befolyásos uniós tagállamnak tekinti.

Az olaszok 52 százaléka bizalmat érez Magyarország iránt.


A megkérdezettek 45 százaléka nagyon, 13 százalék eléggé támogatja az Olaszország és Magyarország közti politikai együttműködés erősödését.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mely területeken számít kiemelkedőnek, 25 százalék a kultúrát, 13 százalék a kereskedelmet, 12 százalék a politikát, 5 százalék a turizmust említette.

A kerekasztal-beszélgetés során bemutatták az olasz közönségnek a Századvég Alapítvány Poject 28 nevű vizsgálatának részadatait, az EU tagállamaiban, Ukrajnában és a nyugat-balkáni államokban végzett felmérések alapján. A végleges adatokat májusban közlik – mondta el a Faragó Csaba, a Századvég Alapítvány külügyi vezetője.

A beszélgetésben többek közt részt vett Marco Rossi, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya is, aki az MTI-nek úgy értékelte, hogy

a magyarokat erős hazaszeretet jellemzi.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Polyák Attila - Origo

Az olasz és magyar nép között szerinte meglévő számtalan közös pont közül Marco Rossi a sport iránti szeretetet emelte ki.