Az olaszok számára is a migráció jelenti az EP-választásokat meghatározó kérdést

Vágólapra másolva!
Az olaszok többsége ma a magyarok határozottságát tartja követendőnek, és ez a magyar kormány elmúlt tízéves politikájának is eredménye – nyilatkozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Magyarországról Rómában rendezett kerekasztal-beszélgetés után.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán elmondta, a magyarokról kialakított képhez a magyar választók is hozzájárultak, amikor egymás után háromszor kétharmados többséggel polgári, jobbközép kormányt választottak, amely

egyértelműen és határozottan képviseli azokat az elveket, amelyeket a magyar választópolgárok rábíztak.

Ugyanez az akarat fog érvényesülni a küszöbön álló Európai Parlamenti választásokon is.

A római magyar nagykövetség rendezésében tartott Magyarország: elmondom, mit gondolok, Az olaszok véleménye Magyarországról című találkozón bemutatták az olasz Piepoli közvélemény-kutató intézetnek az alkalomra készített felmérését, ami szerint

az olaszok nagy része a magyarok határozottságát értékeli a leginkább.

Kovács Zoltán hozzátette, ennek a nem csak Olaszországban tapasztalható benyomásnak a kialakulásához a magyar kormánynak a migrációval szembeni fellépése is hozzájárult.

Az olaszok számára is teljesen nyilvánvaló, hogy az EP-választások meghatározó kérdése a migráció és a migrációhoz való viszony lesz. Ez nem kizárólag az illegális migrációval szembeni védelmet és a határok védelmét jelenti, sokkal többről van szó:

– fejtette ki Kovács Zoltán.

Hangsúlyozta, hogy

a magyar kormány a nemzetállamok hatékony együttműködésében hisz, nem pedig az Európai Egyesült Államokban,

amely semmibe veszi a nemzetállamok választópolgárainak akaratát.

A kerekasztal-beszélgetésen számos kérdés vonatkozott Magyarország gazdasági eredményeire.

Kovács Zoltán elmondta, hogy a magyar kormány ezen a téren is pragmatikus politikát követett családtámogatással, nemzeti stratégiával, az államadósság visszaszorításával.

amelyekből mindenki európai szinten tanulhat – mondta.

A május 26-i EP-választások utáni esetleges szövetségekről szólva Kovács Zoltán kijelentette, hogy a Fidesz-KDNP felfogása teljesen egyértelmű, amíg van remény, hogy a kereszténydemokrata alapelveken szerveződött Európai Néppártot (EPP) a helyes úton tartsuk, azaz az európai keresztény kultúra és az európai határok megvédésének szempontjából szemlélje az európai politikai teendőket, addig látjuk értelmét az EPP-ben maradni és vele együttműködni. Hogy ez így marad-e, vagy egyre inkább sodródik az EPP jelentős része a baloldal, szocialisták és liberálisokkal való megegyezés felé, ez fogja eldönteni, hogy május 26. után milyen utat válasszunk – jelentette ki az államtitkár.

A kerekasztal-beszélgetésen többek közt Armando Siri, az olasz kormánypárt Liga államtitkára, Enrico Aimi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szenátora, a szintén FI-politikus Adolfo Urso szenátor, valamint Livio Gigliuto, a Piepoli olasz közvélemény-kutató intézet alelnöke, Faragó Csaba, a Századvég Alapítvány külügyi vezetője vett részt más olasz politikusokkal, újságírókkal, történészekkel, szakértőkkel.