Kim Dzsongun újabb titulust kapott

2019.04.16. 11:27

Újabb titulust kapott Kim Dzsongun észak-koreai vezető, akire a KCNA észak-koreai állami hírügynökség kedden immár az ország fegyveres erőinek főparancsnokaként hivatkozott.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség arról számolt be, hogy Kim Dzsongun az országalapító Kim Ir Szen örökös elnök születésnapjára emlékezve hétfőn látogatást tett a phenjani Kumszuszan emlékpalotában, amely apja, Kim Dzsong Il, és nagyapja, Kim Ir Szen mauzóleumaként szolgál. Az erről szóló jelentésben nevezte a KCNA Kim Dzsongunt az észak-koreai hadsereg főparancsnokának, ami arra utal, hogy tovább növelte hatalmát.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető, a koreai néphadsereg főparancsnoka.Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Az alkotmány 2016-os változata szerint az összes észak-koreai fegyveres erő főparancsnoka az Állami Ügyek Bizottságának elnöke.

Az állami média most a koreai néphadsereg főparancsnokaként hivatkozott Kim Dzsongunra.
Az alkotmányt a múlt héten a Legfelsőbb Népi Gyűlés (az észak-koreai parlament) első ülésén felülvizsgálták, de eddig nem közölték, hogy mit változtattak rajta.

A Legfelsőbb Népi Gyűlésben újraválasztották Kim Dzsongunt az Állami Ügyek Bizottságának elnökévé is. Ez nem jelent változást, mert eddig is ő töltötte be ezt a tisztséget, amely egyébként a kommunista állam legfőbb hatalmi központja.

A Legfelsőbb Népi Gyűlés döntése alapján szintén Kim Dzsongun lett "minden koreai ember legfőbb képviselője és a köztársaság legfőbb vezetője".

Ezt megelőzően a gyűlés elnökségének elnökét tartottak számon névleges államfőként, az Állami Ügyek Bizottságának elnökét pedig az ország legfőbb vezetőjeként emlegették.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK