V4NA: "Nem lehetett könnyek nélkül kibírni"

2019.04.16. 13:46

Ahogy arról az Origo is több cikkben beszámolt, hétfőn kora este kigyulladt a párizsi Notre-Dame székesegyház. A tűz hatalmas pusztítást okozott a kereszténység egyik legnagyobb jelképében: a tetőszerkezet szinte megsemmisült, a huszártorony leomlott. A V4NA nemzetközi hírügynökségnek nyilatkozott egy, a francia fővárosban kiránduló magyar pár, akik szemtanúi voltak a tragikus pusztításnak.

Szívszorító látvány fogadta a lángoló Notre-Dame közelében a magyar párt, akik a V4NA-nak azt mondták, sokkolta a helyieket és a turistákat a tragédia. Éppen egy nappal a tűz előtt voltak a Notre-Dame-ban.

Cser Anikó Panni éppen a barátjával kirándult Párizsban, amikor egy metróból kijövet meglátták a hatalmas, sárga füstfelhőt. 

Teljesen megdöbbentette az embereket a látvány, nem lehetett tudni, hogy mi történt. Látszódott, hogy komoly baj van, éppen ezért mindenki elkezdett telefonálni, az emberek a rokonaikat hívták– számolt be a V4NA-nak Cser Anikó Panni. 

Forrás: Dóczi Péter

Azt mondta, hogy még mielőtt az első hírek megjelentek volna, az interneten szemtanúk kezdték megosztani a fotókat és a hírt, hogy lángokban áll a Notre-Dame.

Rengetegen lettek az utcán, több tízezres tömeg gyűlt össze pár perc alatt. Főként a hidakra mentek fel, ahonnan nagyon jól lehet látni a katedrálist. Kinyitották az éttermek ajtajait, a tévéket átkapcsolták a hírcsatornákra– folytatta a magyar szemtanú.

Láttuk a hatalmas lángokat, nagyon megrázó látvány volt, nem lehetett könnyek nélkül kibírni. Főleg azt, ahogy a helyiek ezt viselték. Azt lehetett látni, hogy térden állva imádkoznak, közösen énekelnek, mindenki fohászkodott, hogy ez a tragédia ne legyen még komolyabb, minél előbb sikerüljön a tüzet eloltani. Nagyon megrázó volt a tömegben állni, nagyon nagy csönd volt. Sokkoltak az események, a csendben a szirénákat lehetett csak hallani, tűzoltóautók, rendőrautók közlekedtek, helikopter körözött a levegőben– írta le a lángoló Notre-Dame környékén történteket Cser Anikó Panni.

Forrás: Dóczi Péter

Arról is beszélt még a V4NA-nak, hogy a sűrű és hatalmas füst ellenére a füst szagát nem lehetett érezni a környéken. Borzasztóan megrendítette, nemcsak a helyieket, a turistákat is a tűz, mindenki sírva nézte, ahogy a lángok elpusztítják a tetőt.

Ők pont egy nappal a tűz előtt, vasárnap este voltak misén a Notre-Dame-ban, ezért őket is megrázta a tragédia.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK