A japán császári pár megkezdte az uralkodóváltáshoz kapcsolódó rítusok elvégzését

2019.04.17. 10:01

Akihito japán császár és Micsiko császárné megkezdte szerdán az április végére tervezett uralkodóváltáshoz kapcsolódó rítusok elvégzését.

Elindultak egy háromnapos zarándoklatra Mie prefektúrába - uralkodóként ez lesz utolsó vidéki látogatásuk -, és ennek keretében csütörtökön meglátogatják az Isze-szentélyt, amely a császári udvartartás családi szentélye, egyúttal a sintó vallás legszentebb helye. A szentélyben Akihito ünnepélyesen ismét bejelenti, hogy április 30-ával lemond a trónról.

Akihito japán császár (k) és felesége, Micsiko császárné érkezik a Tokió pályaudvarra 2019. április 17-énForrás: MTI/EPA/POOL/JIJI PRESS/-

Akihito uralkodása - a Heiszei korszak - alatt sokat járta a vidéket feleségével együtt, egyrészt protokolláris céllal, másrészt rendszeresen látogatták a katasztrófa sújtotta térségek lakosait. 2017 novemberéig bezárólag legalább kétszer meglátogatták az ország mind a 47 prefektúráját. Az új éra - a Reiva - május 1-jén, a trónörökös, Naruhito trónra lépésével kezdődik.