Börtönbe került Szudán megbuktatott elnöke

Vágólapra másolva!
A kartúmi Kobar börtönbe szállították Omar al-Besír megbuktatott szudáni elnököt kedd este - közölték szerdán a volt államfő hozzátartozói.
Vágólapra másolva!

Illetékesek elmondták, hogy Besírt magánzárkában tartják, szigorú felügyelet alatt.
A Szudánt 30 évig irányító politikust április 11-én távolította el a hadsereg az afrikai ország éléről. A volt államfőt eddig az elnöki palotában tartották fogva abban a szárnyban, ahol a védelmi minisztérium is található.

Börtönbe szállításának másnapján

Uganda szerdán bejelentette: fontolgatja, hogy menedéket biztosít Besírnek,

annak ellenére, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság 2008-ban vádat emelt ellene a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt. Az ICC egy évvel később elfogatóparancsot adott ki Besír ellen.

"Uganda nem fog mentegetőzni, mert hajlandó lenne fontolóra venni Besír kérelmét" - mondta Henry Okello Oryem ugandai külügyi államminiszter, hozzátéve, hogy a volt elnök egyelőre nem kereste meg Kampalát ilyen kéréssel. Uganda a Nemzetközi Büntetőbíróság tagja, ezért elvileg köteles átadni a törvényszéknek azokat a vádlottakat, akik belépnek területére.

Besír távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon.

A tüntetéshullám azonban április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott. Az országot jelenleg egy úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel Fattah al-Burhanival. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki.