Columbine: 20 éve történt az egyik legkegyetlenebb amerikai iskolai mészárlás

2019.04.20. 10:21

Két iskolás eldöntötte 20 éve, hogy megölnek több száz embert. A tervük csak részben sikerült, de ámokfutásuknak így is 13 áldozata volt, 12 iskolás és egy tanár. Eric Harris és Dylan Klebold egy éven át tervezte, hogyan robbantják fel és lövik le a diákokat a Columbine Középiskolában, az egyesült államokbeli Coloradóban. Adolf Hitler születésnapján.  

A mészárlás

1999. április 20-án, 11 óra 10 perckor Eric Harris és Dylan Klebold a Columbine Középiskolától körülbelül 5 kilométerre, délre elrejtettek egy bombát. Ahogy azonban ez később kiderült, annak felrobbantása csupán elterelés volt. A bombát közel helyezték el a tűzoltósághoz. Amikor felrobbant, kis tüzet okozott csak, amit gyorsan el is oltottak. A tűzszerészek megvizsgálták a robbanószerkezet maradványait, és azonnal értesítették a rendőröket, hogy mozgásérzékelő bombák lehetnek az iskolában.

Aztán a támadók az iskolához két külön autóval mentek. Úgy parkoltak le két különböző helyen, hogy jól lássák az iskola és az ebédlő bejáratát is. Kiszálltak a kocsikból, besétáltak az épületbe, és több bombát is elrejtettek ott, hátizsákokban. Azután visszamentek az autójukhoz, és vártak. 

Mindketten viharkabátot viseltek, alatta Harrisen "Természetes kiválasztódás", Kleboldon "Harag" feliratú póló volt. 

Néhány perc volt hátra az ebédszünetig, a két fiú pedig besétált az ekkor még üres ebédlőbe, és kilenckilónyi propánbombát rejtett egy asztal alá. 

A két fiatal nemcsak bombát, hanem fegyvereket is vitt magával. Arra vártak, hogy a robbanások után, az épületből menekülő diákokat sorban lelövik. Amíg kocsijánál várakozott, Harris találkozott egy osztálytársával, Brooks Brownnal. A fiú a közelben cigarettázott. Nagyon meglepődött, amikor meglátta Harrist, ugyanis a barátja azt mondta neki korábban, hogy nem fog elmenni az aznapi vizsgájára. Amikor odament hozzá, hogy rákérdezzen, miért is van ott, Harris azt válaszolta, hogy a vizsga már nem számít többé, majd hozzátette: 

Brooks, bírlak téged. Menj el innen. Menj haza. Mivel Brown korábban eldöntötte, hogy ellógja a következő órát, tényleg hazasétált az iskola udvaráról. Szerencséjére. 

Ha mindegyik bomba felrobban, akkor az emeleten, az ebédlő fölötti könyvtár is leszakadt volna, és így 488 diák halt volna meg.  Elkezdődött az ebédszünet, de a robbanások elmaradtak. A két fiú ekkor eldöntötte: kezükbe veszik az irányítást, és egyesével mészárolják le iskolatársaikat. Együtt indultak el az épület felé, a nyugati lépcsőházba, a lépcső tetejére, ahonnan jól belátták a helyet.

Forrás: AFP/Hector Mata

Ott Harris elkiabálta magát, hogy „Gyerünk, gyerünk!", előrántották viharkabátjaik alól gépfegyvereiket, és már lőttek is. Első áldozatuk két, az udvaron ücsörgő diák, Rachel Scott és Richard Castaldo volt. A lányt négyszer lőtték meg, és szörnyet halt, míg a fiút nyolcszor, de nem halt meg, csak súlyosan megsebesült. A lépcső tetején álltak, amikor elindult felfelé három diák: Daniel Rohrbough, Sean Graves és Lance Kirklin.

Ezután az alattuk sétáló, 15 éves Daniel Rohrbough-t vették célba: Harris egy 9 mm-es, félautomata karabéllyal lőtt a fiúra. Az egyik barátja észrevette a lövöldözőket, ezért rá és harmadik társukra is golyózáport zúdítottak. Egyiküket sem érte halálos találat, de Rohrbough, Sean Graves és Lance Kirklin is megsérült a támadásban. Harris és Klebold ezután a másik irányba is lőni kezdtek egy füves dombon ülő tanulókra. Egyiküket eltalálták, de sikerült elfutnia, egy másik diák pedig a földre zuhant, és halottnak tetette magát, csak így élhették túl a támadást. Klebold az étkező felé sétálva elment Lance Kirklin mellett, aki sérülten feküdt a földön, és segítséget kért. 

Klebold lenézett rá, és azt mondta, hogy segít neki, aztán az arcába lőtt. 

Graves is súlyosan megsérült, és úgy kúszott el az ebédlőig, ahol halottnak tettette magát. Klebold belebotlott a testébe, ránézett, és azt mondta: „Sajnálom, haver", majd bement az étkezőbe. Ellenőrizni akarta, miért nem robbantak fel a bombáik. Harris hátulról fedezve őt, lerohant a lépcsőn, majd berontott ő is az ebédlőbe, és lőni kezdett, megsebesítve egy menekülő diáklányt. Ezután a két merénylő találkozott a lépcsőházban. Egyszerre lőttek a sportpályán álló tanulókra, de nem találták el őket.

Ezután csőbombákat dobtak az egyik bejárathoz, éppen oda, amerre egy tanár, Patti Nielson és egy diák, Brian Anderson sétált. Rájuk is lőni kezdtek, és meg is sebesítették mindkettőjüket, de nem a töltényekkel, hanem a szitává lőtt ablak üvegének darabjai. Nielson a könyvtárba rohant, ahol azt mondta a diákoknak, hogy bújjanak az asztal alá, és maradjanak csendben, majd felhívta a 911-et. 

Érdekes tény, hogy a Jefferson megyei seriff helyettes, Neil Gardner volt az iskola felügyelőtisztje, aki rendszerint a diákkal evett az iskolai menzán. A végzetes napon viszont a szolgálati autójában ette meg az ebédjét, az iskolával szomszédos réten, a Clement Parkban a tanulókat figyelve. Amikor meghallotta a rádióban, hogy az iskolában lövöldözés van, azonnal odament. Harris, aki még mindig a nyugati lépcsőházban volt, meglátta a seriffhelyettest, és lőni kezdett rá. Tűzpárbaj alakult ki köztük, de egyik sem találta el a másikat. Harris visszamenekült az épületbe, Gardner pedig erősítést kért. 

Forrás: AFP/Jeff Haynes

A fiúk a könyvtárba futottak, de ugyanabban az időben a hősies edző, Dave Sanders kiterelte a diákokat az étkezőből a lépcsőházba, onnan pedig egyenesen a könyvtárba. Nem tudhatta, hogy a támadók is oda tartanak. Először Sanders ment be egy diákkal együtt. Meglátták az ámokfutókat, ahogy a másik főbejárat felől, feléjük közelítenek fegyvereikkel. Az edzőt pont a mellkasán lőtték meg, a diáknak viszont sikerült kifutnia a könyvtárból.  Egy olyan osztályterembe rohant be, ahol éppen vizsgáztak. Riasztotta őket, és közülük ketten azonnal Sandershez mentek, hogy segítsenek neki. De akkor már elkéstek: a 47 éves férfi olyan súlyosan megsérült, hogy az életét már nem lehetett megmenteni.

Menekülő diákokForrás: AFP/Mark Leffingwell

Ekkor már három halálos áldozatnál jártak a támadók, de még korántsem volt vége a mészárlásnak. A könyvtárban bujkáló diákok kerültek tűzkeresztbe. 

Lapozzon tovább!

Előző
Következő