Minden kubait érintő szankciókat vezet be az Egyesült Államok

2019.04.18. 06:34

Miguel Díaz-Canel kubai elnök szerdán elítélte az országa elleni újabb amerikai büntető intézkedéseket.

Az elnök Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy a kubaiak nem fogadnak el semmiféle, sorsukat érintő törvényt, amely az "alkotmányon kívül esik". Kubát senki sem fogja kifosztani, "mi, kubaiak nem adjuk meg magunkat" - szögezte le az államfő.

Díaz-Canel azzal kapcsolatban nyilatkozott meg, hogy Washington május elejétől ismét lehetővé teszi perek indítását Kubában működő külföldi cégek ellen. További szankciók keretében ezentúl az Egyesült Államokban élő kubai családok csak korlátozott mennyiségű pénzt küldhetnek a szigetországban élő rokonaiknak és családtagjaiknak, továbbá korlátozzák a Kubába irányuló utazások lehetőségeit is.

Bruno Rodriguez külügyminiszter úgy fogalmazott az amerikai lépésekkel kapcsolatban, hogy azok támadást jelentenek a nemzetközi jog, illetve Kuba és harmadik országok szuverenitása ellen.
A büntető intézkedéseket Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelentette be szerdai sajtókonferenciáján.

A döntés azokra a külföldi vállalkozásokra vonatkozik, amelyek a kubai vezetés által 1959-ben államosított amerikai tulajdonú gyárakban, üzemekben, vagy ezek területén - például egykori dohánygyárakban, vagy szállodákban - tevékenykednek.

Eddig is létezett a törvény

Az Egyesült Államokban 1996-ban elfogadott Helms-Burton törvény megadta a jogot arra, hogy a korábban államosított amerikai tulajdonból valamilyen módon hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert indíthassanak. E törvény végrehajtását azonban - a nemzetközi közösség bírálatai miatt - az elmúlt 23 évben valamennyi amerikai elnök felfüggesztette. A Trump-kormányzat most lényegében e felfüggesztés meghosszabbítását szüntette meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK