A nyomozókat még mindig nem engedték be a Notre-Dame-ba

2019.04.18. 19:39

A francia bűnügyi rendőrség egyik névtelen vezetője azt szivárogtatta ki az AP hírügynökségnek, hogy feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre-Dame-székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet.

A neve elhallgatását kérő rendőri vezető ugyanakkor bevallotta, hogy valójában még nem is jártak a székesegyházban, mert biztonsági okokból még mindig nem engedték be őket.

Ledől a huszártoronyForrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A Notre-Dame rektora, Patrick Chavet püspök csütörtökön azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren,  hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a Notre-Dame-ot újjáépítik. A párizsi Városháza jóváhagyását adta a tervhez, de a műszaki feltételeket még nem tisztázták. 

A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint föld alatti parkoló is működik alatta.

Emmanuel Macron elnök kedden azt ígérte, hogy a székesegyházat öt éven belül felépítik, ez azonban mindössze azon alapszik, hogy 2024-ben Párizs rendezi az olimpiát, így Macron szerint addig készen kell lenni.

Ennek ugyanakkor nagyon csekély a valószínűsége, az újjáépítés reálisan tíz-tizenöt évig tarthat. 

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, hétfő este a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony.