Az RMDSZ nem szavazza meg a román kormány átszervezését

Kelemen Hunor RMDSZ elnöke RMDSZ ügyvezető elnöke költő politikus romániai magyar író újságíró
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
Vágólapra másolva!
Az RMDSZ nem szavaz bizalmat egy újabb PSD-ALDE kormánynak a bukaresti parlamentben, ha csak azért szervezik át a kormányt, hogy a minisztercseréknél megkerüljék Klaus Iohannis államfőt – szögezte le a francia közszolgálati rádió (RFI) román adásában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
Vágólapra másolva!

A szövetségi elnök hozzátette: a 2016-os parlamenti választások óta a szociálliberális koalíció három kormányának – a Sorin Grindeanu, a Mihai Tudose és a jelenlegi, Viorica Dancila vezette kabinetnek – is bizalmat szavazott a magyar szövetség, de

ezúttal hagyni fogják, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) bebizonyítsa: az RMDSZ nélkül is többséggel rendelkezik-e a parlamentben.

„Ha bebizonyítják, hogy ennek a koalíciónak megvan a parlamenti többsége, talán nekünk is sikerül leállítani azokat a teljesen megalapozatlan vádakat, amelyek szerint a PSD-ALDE kormányt mi tartjuk életben és mindenfélével zsaroljuk őket, ez ugyanis egyszerűen nem igaz” – mondta Kelemen Hunor.

Hozzátette:

Kelemen Hunor szerint a kormány átszervezése sem iktatja ki a játszmából a jobboldali elnököt. Bár elismerte, hogy ilyesmire nem volt még példa, de az RMDSZ-elnök szerint Ioahannis akkor is elutasíthatja egy-egy általa kifogásolt miniszter kinevezését, ha egyébként az átszervezett kormány egészének már bizalmat szavazott a parlament.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A 30 törvényhozóval rendelkező RMDSZ nem tagja a kormánynak, de

két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a kormánykoalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról, és többnyire együtt szavaz a kormányoldallal.

A választások óta a PSD több törvényhozót veszített, mint ahányan átigazoltak hozzá, és a PSD-ALDE koalíciónak már csak szűkös többsége maradt a törvényhozásban. A szenátus és képviselőház honlapján szereplő adatok szerint a kormánykoalíciónak jelenleg 240 képviselője és szenátora van, míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség. A mindenkori kormányt legtöbbször támogató nem magyar kisebbségi frakciónak 17 képviselője van.

A PSD végrehajtó bizottsága szerdai ülésén döntött arról, hogy lecseréli három miniszterét, de arra is felkészült, hogy Iohannis ismét hónapokig tartó politikai csatározássá próbálja változtatni a kormányátalakítást. Ha az elnök jövő hét közepéig nem nevezi ki az új minisztereket, Viorica Dancila miniszterelnök csütörtökön várhatóan bizalmi szavazást kér a parlamenttől egy megújított szerkezetű és összetételű kormány számára.