Nem ballisztikus rakétát tesztelt Észak-Korea

2019.04.19. 08:07

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, Észak-Korea új típusú taktikai fegyvert tesztelt Kim Dzsongun személyes irányításával. Bár akkor a hírforrások nem pontosították, milyen rakétáról volt szó, a KCNA észak-koreai hírügynökség úgy jellemezte: a taktikai fegyvert „különleges módon” lehet irányítani, s hogy „nagy erejű robbanófejjel” rendelkezik.

Kim Dzsongun 2018. november 16-án, miután új, fejlett technológiájú taktikai fegyverrel kísérleteztekForrás: AFP/Kcna Via Kns

A dél-koreai vezérkar egyik illetékese tudatta, hogy az amerikai hadvezetéssel arra a következtetésre jutottak, hogy nem ballisztikus rakétáról van szó. Elemzők szerint a fegyver kis távolságot tett meg alacsony magasságon, és valószínűleg rövid hatótávolságú, célkövető rakétáról lehet szó, amilyen például az Izraelben kifejlesztett Spike, amely 20 kilométeren belül vethető be páncélozott járművek és gyalogság ellen.

Észak-Koreát tiltott nukleáris fegyverkezése és ballisztikusrakéta-kísérletei miatt a nemzetközi közösség szankciók egész sorával sújtotta. Phenjan az elmúlt hónapokban, a washingtoni és szöuli közeledési kísérletek kezdete óta nem hajtott végre újabb kísérleti atomrobbantást, és nem lőtt ki ballisztikus rakétát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK