Donald Trump elsőként találkozik az új japán császárral

2019.04.19. 08:21

Donald Trump amerikai elnök az első külföldi államfő, aki állami látogatáson találkozik a május 1-jén trónra lépő új japán császárral, Naruhitóval. A látogatás célja a két ország szoros viszonyának hangsúlyozása – közölte az amerikai és a japán kormány.

Az, hogy Japán Donald Trumpot és feleségét látja vendégül elsőként állami látogatáson az új császár trónra lépését követő Reiva-korszakban, a megingathatatlan amerikai-japán kapcsolatot jelképezi – közölte Tokióban Szuga Josihide kormányszóvivő.

Donald Trump amerikai elnökForrás: AFP/Jim Watson

Donald Trumpot és Melania Trumpot állami fogadással várják majd a tokiói császári palotában, Abe Sindzó kormányfővel pedig minden valószínűség szerint az észak-koreai nukleáris leszerelésről és a Phenjan által 30-40 évvel ezelőtt elrabolt japánokról fog tárgyalni az amerikai elnök. Trump programjában szumómeccs és egy Idzumó osztályú hadihajó felkeresésére is szerepel majd várhatóan. A látogatásra május 25. és 28. között kerül sor.

Trump japán látogatása előtt, a jövő héten, Abe Sindzó utazik Washingtonba. Az amerikai elnök 2017-ben már járt Japánban, de az nem hivatalos állami látogatás volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK