Ellentámadást indítottak a kormányhű líbiai milíciák Haftar tábornok csapatai ellen

2019.04.20. 18:30

Ellentámadást indítottak a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő líbiai egységkormányhoz hű milíciák a fővárost ostromló Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) csapatai ellen.

A tripoli vezetéssel szövetséges fegyveres erők egyik szóvivője szerint az ellenoffenzíva a főváros déli részében indult, ahonnan szemtanúk a nap folyamán fokozott harccselekményekről és ágyúzásról számoltak be. 

Halífa Haftar tábornokForrás: AFP/Abdullah Doma

Kora reggel kiadták a parancsot az előrenyomulásra és a térnyerésre - hangoztatta az illetékes.

Egy másik katonai szóvivő a kormánycsapatok kiterjedt támadásairól beszélt Vadi Rabi, Savani és Ájn Sara elővárosokban.

Április elején Haftar offenzívát indított a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek - köztük a főváros, Tripoli - ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a Fájez esz-Szarrádzs vezette egységkormány által - szerinte - hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.Miután az utóbbi napokban viszonylagos nyugalom uralkodott a fővárosban, szombaton ismét rakéták és aknavetők zaját lehetett hallani.

A Tripolihoz hű fegyveres csoportok szerint Haftar erőinek állásai ellen hét légicsapást hajtottak végre a nap folyamán. A többi között bombázták a fővárostól mintegy száz kilométerre délnyugatra fekvő Garján városát is, amelyet Haftar erői ellenőriznek.

Az LNH közleményében ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy számos új állás elfoglalásán fáradoznak a Tripoli körül húzódó frontvonalon, s mindeközben visszaszorítják a kormánycsapatokat.

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati jelentése szerint eddig legalább 220-an haltak meg, és 1066-an sebesültek meg a több mint két hete tartó harcokban.