Több tucat kormánykatonát ölt meg az Iszlám Állam Szíriában

Horizontal
Szíria – Palmüra Egy orosz aknakereső specialista bemutatót tart a szíriai katonáknak Palmürában. A szíriai kormányerők orosz támogatással március 27-én foglalták vissza az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén szereplő ókori szíriai romvárost az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyvereseitől, akik ottlétük során lerombolták a diadalívet. Az időszámításunk előtti II. században épített diadalív az ókori város kapuját jelölte, s egyike volt Palmüra legjelentősebb műemlékeinek AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) szombati közleménye szerint harminchat szíriai kormánykatona halt meg az Iszlám Állam fegyvereseinek támadásában az elmúlt 48 órában. A harcokban legalább nyolc iszlamista is meghalt. 
Vágólapra másolva!

A londoni székhelyű megfigyelő központ beszámolója szerint 28 katona a sivatagban vesztette életét, Palmürától északra. Nyolcan pedig az északkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban haltak meg,

amikor a szélsőséges fegyveresek rajtuk ütöttek. A támadásokban a kormányerők legkevesebb nyolc iszlamistával végeztek.

Szíriai katonáknak Palmürában - a kép illusztráció Forrás: AFP/Vasily Maximov

A támadások egy hónappal az után történtek, hogy a nemzetközi terrorellenes koalíció helyi szövetségese, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet győzelmet hirdetett az Iszlám Állam felett.

Az elmúlt hónapokban a szélsőséges csoportok jelentős területeket vesztettek el Szíriában és a szomszédos Irakban, ahol egykor az Iszlám Állam bejelentette sajátos, nagy kiterjedésű kalifátusának megteremtését.