Hazavitték koszovói állampolgárságú terroristák családtagjait

2019.04.20. 14:11

Koszovó hazatelepítette száztíz állampolgárát Szíriából, főként olyan nőket, akik követték dzsihadista férjüket a háborús zónába, valamint az ő gyerekeiket - közölte a koszovói igazságügyi miniszter.

Abelard Tahiri elmondta, szombat hajnalban landolt Pristinában az a repülőgép, amely hazaszállított 32 nőt, 74 gyereket, valamint négy egykori dzsihadista harcost Szíriából.

Az Iszlám Állam koszovói állampolgárságú terroristái Pristinában. Korábbi felvétel, a kép illusztrációForrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Erkin Keci

A "fontos és érzékeny" műveletet a koszovói kormány az Egyesült Államok segítségével hajtotta végre - tette hozzá a miniszter.

Amerikának ugyanis az az álláspontja, hogy a terroristákat a származási országukba kell visszaszállítani, majd ott bíróság elé állítani. 

A négy egykori harcost azonnal őrizetbe vették a koszovói hatóságok.

A rendőrség azt közölte, hogy még harminc koszovói terrorista van Szíriában, rajtuk kívül 49 nőről és nyolc gyerekről is tudnak, akik még mindig a konfliktuszónában tartózkodnak.

Ekrem Mustafa koszovói belügyminiszter szerint nagyjából háromszáz koszovói vehetett részt a felkelők oldalán a harcokban Szíriában és Irakban. Közülük hetvenen meghaltak, többen pedig már korábban visszatértek hazájukba. Többségüket őrizetbe vették.A hatóságok, hogy megakadályozzák állampolgáraik toborzását a dzsihadisták soraiba, 2015-ben törvényt fogadtak el, amelynek értelmében tizenöt év börtönnel sújtják azokat, akik külföldre mennek harcolni a szélsőségesek soraiba.