Stabilizálták a Notre-Dame székesegyház épületének struktúráját

2019.04.20. 06:27

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, és a tűzoltók péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről - jelentette be péntek éjjel a tűzoltóság.

Már nem áll fenn a veszélye annak, hogy az építmény falai leomlanak - mondta Gabriel Plus alezredes, a párizsi tűzoltóság fő szóvivője az amerikai hírügynökségnek. A tűzoltók lehűtötték a tűzvészben felforrósodott falakat és a tetőzetből lehullott kőtörmeléket, és már nincs több forró pont az épület belsejében.Az kész csoda, hogy a katedrális még áll, és az ereklyéket, műtárgyakat sikerült megmenteni - mondta.

Forrás: AFP/Ludovic Marin

A katasztrófa okait vizsgáló szakértők úgy vélik, hogy baleset történt, és azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen hozzájárultak a tűzvészhez.

A sajtóban olyan feltételezések jelentek meg, amelyek szerint egy számítógép hibája is hozzájárult a történtekhez. A Le Parisien című újság szerint a kezdeti tűzriasztáskor a gép félrevezette a tűzoltókat.