A véres konfliktusok megállítását kérte a pápa Urbi és Orbi beszédében

2019.04.21. 12:46

A vérontás, a fegyveres konfliktusok és az éhínség megállítását kérte Ferenc pápa a világtól húsvétvasárnapi Urbi és Orbi üzenetében, hagyományos ünnepi miséje után.

Békés megoldást kell találni a líbiai vérontás ellen, a szíriai menekültek számára pedig lehetővé kell tenni hazatérésüket. Megbékélésre van szükség Dél-Szudánban is - mondta. A csupán órákkal korábban történt Srí Lanka-i robbantásos merényletekkel kapcsolatban azt mondta: 

együtt érez ennek a kegyetlen erőszaknak az áldozataival, akiknek húsvétkor fájdalmat kell elszenvedniük, és gyászolniuk kell.

Ferenc pápa Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét mondja húsvétvasárnapi miséje után a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről 2019. április 21-énForrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Olasz nyelvű beszédében Ferenc pápa azt kérte, korunk számos szenvedésével szemben az emberiség ne maradjon rideg és közömbös. Az egyházfő a fegyverek zajának elhallgatását sürgette nemcsak a harctereken, hanem a városokban is. A nemzetek vezetőihez fordulva a fegyverkezés leállítását sürgette. A rászorulók, szegények, munkanélküliek, kirekesztettek befogadását szorgalmazta, azokkal együtt, akik "ajtóinkon kopogtatnak kenyeret, menedéket, méltóságuk elismerését keresve".
A világ konfliktus dúlta térségei közt Ferenc pápa elsőként Szíriát említette. Hangsúlyozta, hogy a régóta tartó háborúba a világ egyre inkább beletörődni tűnik. Az egyházfő a közömbösség helyett politikai megoldást sürgetett a humanitárius helyzet megoldása, a menekültek hazatérése érdekében.
A közel-keleti térséget megosztó feszültségekről szólva a pápa a harcoktól és éhezéstől szenvedő Jement emelte ki.
Az izraeli és palesztin politika vezetőitől békét és stabilitást sürgetett.
Fegyverletételt szorgalmazott Líbiában, a konfliktusok megállítását az afrikai Burkina Fasóban, Maliban, Nigerben, Nigériában és Kamerunban, valamint Szudánban. Új történelmi fejezet indítására szólította fel Dél-Szudán politikai, társadalmi és vallási vezetőit a nemzeti megbékélés érdekében.
Megbékélést kért a konfliktustól szenvedő Ukrajnának is, humanitárius kezdeményezések és a tartós béke megteremtésével.
A pápa külön megemlékezett Venezueláról, ahol az erőszak leállítását és a lakosság megsegítését sürgette. Minél előbbi békés megoldást sürgetett emellett Nicaraguában.
A beszéd után Ferenc pápa húsvéti Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra.