Több tízezren menekültek el Tripoliból a harcok miatt

Vágólapra másolva!
Több mint 30 ezren menekültek el Tripoliból a hónap elején kiújult harcok miatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap.
Vágólapra másolva!

A szervezet a Twitteren írta meg, hogy az összecsapásoknak április óta

legalább 227 halottja, és 1125 sérültje van.

A dpa hírügynökség a szemtanúk beszámolói alapján elmondta, hogy ma reggel újra robbantások rázták meg Tripolit. Valószínűleg légitámadás volt.

Hogy a robbantásnak pontosan hány áldozata volt, egyelőre még nem lehet tudni, de a főváros repülőterén egy időre leállt a forgalom.

Szombaton a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű egységkormányhoz hű milíciák ellentámadást indítottak a fővárost ostromló Halífa Haftar tábornok vezette "Líbiai Nemzeti Hadsereg" (LNH) csapatai ellen.

Az eddig Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Haftar csapatai április 4-én indítottak támadást a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek - köztük a főváros, Tripoli - ellen.

A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint viszont a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása után Líbia káoszba süllyedt, és területének nagy részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek ellenőrzésük alá vonni.

A nemzetközi közösség most attól tart, hogy a támadás csak súlyosbítani fogja a válságot.

Április eleje óta többen, mások mellett az ENSZ líbiai különmegbízottja is, a harcok azonnali beszüntetésére szólították fel a feleket.