Az amerikai külügyminiszter elítélte a Srí Lanka-i terrortámadást

2019.04.21. 20:18

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter terrortámadásnak nevezte és a leghatározottabban elítélte a Srí Lankán szállodák és keresztények templomok ellen húsvétvasárnap elkövetett merényleteket.

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy "az egyetemes értékek és szabadság elleni támadás az imahelyeken összegyűlt, vagy az ünnepi ételüket fogyasztó ártatlan emberek elleni támadás". A miniszter szerint ez is azt mutatja, a terroristák egyetlen célja, hogy fenyegessék a békességet és a biztonságot.

Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A miniszter az Egyesült Államok nevében részvétét fejezte ki a meggyilkoltak családtagjainak és barátainak, és gyors felgyógyulást kívánt a sebesülteknek.

Megerősítette a sajtóban korábban megjelent információkat, miszerint a terrortámadásoknak amerikai áldozataik is vannak. 

Hozzátette: az amerikai nagykövetség minden segítséget megad az érintett amerikaiaknak és családtagjaiknak.

Ezek az aljas támadások erőteljesen emlékezetünkbe idézik, miért is olyan eltökélt az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harcban - szögezte le Mike Pompeo. Majd hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Srí Lanka kormánya és népe mellett áll, és felajánlja segítségét az elkövetők felelősségre vonásához. 

A Srí Lanka több pontján szállodák és keresztény templomok ellen végrehajtott nyolc robbantásban 207-en vesztették életüket, további 450-en pedig megsebesültek. A szigetország kormánya kijárási tilalmat rendelt el. A merényletek elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett. Korábban Donald Trump amerikai elnök is elítélte a kegyetlen merényletsorozatot.