Katolikus templomokban robbantottak Srí Lankán, 207 halott és 450 sebesült

Horizontal Sri Lankan security personnel keep watch outside the church premises following a blast at the St. Anthony's Shrine in Kochchikade, Colombo on April 21, 2019. - Explosions have hit three churches and three hotels in and around the Sri Lankan cap
A rendőrség megerősítette a templomok és szállodák védelmét
Vágólapra másolva!
Három templomot, három szállodát és egy állatkerttel szemközti épületet ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták nagy számban megfordulnak. 207 ember meghalt, további 450 pedig megsebesült. Azonosították a robbantókat - jelentette a helyi média.
Vágólapra másolva!

A támadásokat a fővárosban, Colombóban, illetve annak környékén lévő szállodáknál, templomoknál követték el,

a hotelek között belvárosi ötcsillagosok is vannak.

A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt.

Katonák a Szent Antal-templomnál Srí Lanka fővárosában, Colombóban Forrás: MTI/AP/Eranga Jayawardena

Colombóban egy Szent Antalról elnevezett templomot ért támadás. A két vidéki: a fővárostól északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-temploma, a másik pedig a keleten lévő Batticsaola városban van.

A közösségi oldalakra felkerült egyik videó szerint az egyik templomban a tetőburkolatot is leszakította a robbanás.

Az első hírek még két templom és két szálloda elleni támadásról szóltak. A detonációk egyszerre, helyi idő szerint 8:45-kor történtek, amikor

a templomokban húsvétvasárnapi szentmisét tartottak.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként.

A 20 milliós lélekszámú Srí Lanka lakosainak közel 10%-a katolikus vallású, de vélhetően több külföldi hívő is volt a templomokban, akik a szigeten töltik a húsvéti szabadságukat. Külföldi áldozatokról vagy sérültekről nem érkezett információ.

A pénzügyminiszter, Mangala Samaraweera Twitter-posztjában azt írta, hogy

a támadások jól összehangolt gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés és az anarchia megalkotása volt.

Hozzátette, hogy sok ártatlan embert öltek most meg.

Egy másik miniszter, Harsha de Silva pedig szörnyű jelenetként írta le a Szent Antal-szentélyben látottakat. Azt írja, sok testrészt látott egészben.

Attól tartanak, hogy a támadásnak köze van a terroristákhoz, de egyelőre még egy ilyen szervezet sem vállalta magára.

Újabb robbantások

A hetedik robbantás az S. S. Jayasinghe Ground közelében történt Dehiwalában.

Az első hírek szerint ketten meghaltak, és többen megsérültek, őket kórházba vitték.

A felrobbantott épülettel szembeni állatkert is bezárt. A biztonsági szolgálat ellepte a környéket, lezárták a területet.

Nem sokkal ezután pedig egy nyolcadik robbantás is volt, Colombo Dematagoda Maha Wila Udyanaya területén. Itt egy öngyilkos merénylő robbantott, és három rendőr is meghalt a támadásban.

Még több robbantás?

- mondta el Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakértő szerint feltehetően tamil vagy szingaléz terroristák lehettek a robbantók, ebben az országban a muszlimok inkább áldozatok szoktak lenni. Gyarmati azt is hozzátette, hogy előbb-utóbb egy szervezet vállalni fogja a cselekményeket, ami azért lehet kedvező fejlemény, mert azután már nem várható újabb merénylet.

Gyarmati szerint Srí Lanka egyik fő bevételi forrása a turizmus, ami egy ilyen eseménysorozat után visszaeshet.

Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A három megtámadott templom egyike Batticaloaban volt, Srí Lanka keleti partján. A sérültek nagy részét a város oktató kórházában kezelik.


- mondta el a kórház igazgatóhelyettese, Dr. Julaveerasingam Mohanakumar.

Hozzátette, hogy öt halott gyerek is került a kórházba, és bár pontos számot egyelőre még nem tudott mondani, de 15 gyerek biztosan maradandó sérülést szenvedett.

A robbantássorozat után

A robbantások után ideiglenesen blokkolták a közösségi oldalakat, beleértve a Facebookot, a Vibert és a WhatsAppot is.

Az elnök rendőrségi kijárási tilalmat rendelt el ma este 18 órától holnap reggel 6 óráig.

Minden szabadságon lévő rendőrt berendeltek szolgálatba.

Az oktatási miniszter, Akila Viraj Kariyawasam bejelentette, hogy minden állami iskola zárva lesz április 22-én és 23-án is. Az egyetemeken elhalasztották az összes vizsga időpontját.

A parlament pedig rendkívüli ülést tart holnapután - jelentette be a parlament szóvivője, Karu Jayasuriya.

A védelmi miniszter, Ruwan Wijewardane bejelentette, hogy

beazonosították a robbantókat, és hajtóvadászatot indítottak ellenük.

Hozzátette, hogy minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az országban működő, szélsőséges csoportok ellen.

A gazdaságügyi miniszter Twitteren jelentette be, hogy 7 embert, akiknek közük lehet a robbantássorozathoz, őrizetbe vettek.

Colombo repülőterán is szigorították a biztonsági intézkedéseket: minden utasnak a járata indulása előtt négy órával kell megérkeznie a repülőtérre. Sőt, kísérők be sem léphetnek a terminálépületbe, csak az utasok.

A legsúlyosabb terrorista cselekmények Srí Lankán

  • 1996. január 31. - Colombóban felrobbantották a Központi Bank épületét. Az öngyilkos merénylők egy robbanóanyaggal megrakott robogóval követték el a merényletet. A halálos áldozatok száma 80.
  • 1998. március 5. - Colombóban nagy erejű bomba robbant az egyik forgalmas üzleti negyedében. 28 ember meghalt, és 235-en sebesültek meg.
  • 1999. december 18. - Srí Lanka fővárosában két választási gyűlésen egy időben hajtottak végre bombamerényletet. Az egyik merénylet célpontja az államfő, Csandrika Bandaranaike Kumaratunga asszony volt. Az államfő jobb szeme sérült meg. A merényletben 21 ember meghalt, 110 megsebesült. A másik merényletet az Egyesült Nemzeti Párt választási nagygyűlésén követték el. Életét vesztette 10, és megsebesült 70 ember.
  • 2000. április 12. - Hét ember életét oltotta ki, és majd 70 személyt sebesített meg egy pokolgép robbanása a Srí Lanka keleti részén lévő Trincomalee-ban egy koncerten.
  • 2006. június 15. - Egy autóbusz elleni aknavető-támadás legkevesebb 64 halálos, és mintegy negyven sebesült áldozatot követelt. A buszon főleg iskolás gyerekek utaztak.
  • 2006. október 16. - Az ország északkeleti részén, Dambulla város közelében tamil lázadók a haditengerészet egy konvoja ellen követtek el öngyilkos merényletet, 102-en vesztették életüket.
  • 2007. január 6. - Hikkáduva üdülőhely közelében robbantásos merényletet követtek el egy személyszállító busz ellen. Tizenöt utas életét vesztette, és csaknem 30-an sérüléseket szenvedtek.
  • 2008. január 31. - Pokolgépes merényletet követtek el egy iskolabusz ellen, 18 ember, köztük 11 gyermek meghalt.
  • 2008. február 2. - Pokolgép robbant egy autóbuszon az ország középső részén fekvő Dambulla városban. Legalább húsz ember vesztette életét, mintegy ötvenen pedig megsebesültek.
  • 2008. február 3. - A Colombo főpályaudvarán elkövetett öngyilkos merényletben legalább heten meghaltak, százan megsebesültek.
  • 2008. április 25. - Felrobbantottak egy autóbuszt Colombóban, a merényletben 23 ember életét vesztette, többtucatnyian megsebesültek.
  • 2008. június 6. - Colombóban pokolgépes merényletet követtek el egy autóbusz ellen. A merényletnek legkevesebb 21 halálos és 47 sebesült áldozata volt. Később Kandi város környékén szintén egy buszban lépett működésbe egy pokolgép. Két ember meghalt, húsz pedig megsebesült.
  • 2009. február 9. - Visvamadu város közelében egy menekülttábor ellenőrzőpontjánál felrobbantotta magát egy tamil nő. Legkevesebb 28 ember meghalt, 90 megsebesült.
  • 2009. március 10. - Matara városban öngyilkos pokolgépes merényletben tízen meghaltak, és harmincöten megsebesültek. A Mohamed próféta születésére rendezett ünnepi menetben hat miniszter vett részt, Mahinda Vidzseszekara, a postaügyi és távközlési tárca vezetője megsebesült a merényletben.